Australijski premijer i ministar pozdravili odluku suda u vezi sa Đokovićem

Tanjug
Australijski premijer i ministar pozdravili odluku suda u vezi sa Đokovićem

SIDNEJ - Australijski premjer Skot Morison pozdravio je danas odluku Federalnog suda kojom je potvrđeno poništavanje vize Novaku Đokoviću, rekavši da će to pomoći da australijske granice „ostanu čvrste, a Australijanci zaštićeni“.

-Sada jer vrijeme da se krene sa „Australijan openom“ i da se vratimo uživanju u tenisu preko ljeta - saopštio je Morison.

Medicinsko izuzeće na osnovu kojeg je Đokoviću dozvoljeno da uđe u zemlju bez vakcinisanja izazvalo je burno negodovanje u Australiji i postalo političko pitanje za Morisona, koji mora da raspiše federalne izbore prije maja.

Ministar za imigraciju Australije Aleks Houk, koji je i ukinuo Novakovu vizu, pozdravio je dašanju jednoglasnu odluku federalnog suda Australije, kojom su podržali njegov potez.

- Snažna politika zaštite granica Australije nas je očuvala tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim ekonomskim oporavkom i najvišim stopama vakcinacije u svijetu. Snažna politika zaštite granica takođe je od suštinskog značaja za očuvanje društvene kohezije Australije koja nastavlja da jača uprkos pandemiji - poručio je Houk.

Naglašava da su Australijanci podnijeli velike žrtve da bi došli do ove tačke i, kako kaže, vlada premijera Skota Morisona je „čvrsto posvećena zaštiti ove pozicije, kao što australijski narod očekuje“.

- Do danas je u Australiji primjenjeno oko 43 miliona doza vakcinacije i više od 91,6 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je u potpunosti vakcinisano. Shodno tome, Australija je bila u mogućnosti da započne korak po korak, bezbjedno ponovno otvaranje svoje međunarodne granice kao rezultat ovog uspješnog programa vakcinacije - smatra Houk.

I premijer australijske savezne države Viktorija Danijel Endruz oglasio se danas povodom slučaja Novaka Đokovića rekavši da je turnir Australian open „mnogo veći od jedne osobe“.

-Ovaj turnir, ovaj grend slem, jedan od četiri najveća turnira, mnogo je veći od jedne osobe - rekao je Endruz i dodao da je cijeli slučaj mogao lako da se izbjegne, preneli su australijski mediji.

-Sve je vrlo prosto - vakcinišite se. Tako ničije vrijeme neće biti protraćeno kao što je to bilo u ovom slučaju - poručio je Endruz koji je, kako podsgećaju mediji, od početka bio protiv Novakovog dolaska u Australiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana