Амбасадор Игор Калабухов за “Глас” о наводима одлазећег високог представника: Русија не представља пријетњу за БиХ

Александар Стојановић
Амбасадор Игор Калабухов за “Глас” о наводима одлазећег високог представника: Русија не представља пријетњу за БиХ

БАЊАЛУКА - Високи представник у БиХ је особа која фокусира напоре цијеле међународне заједнице, укључујући Русију и Кину. Нажалост, посљедњих година високи представник почео је себе доживљавати, не као посредника у спровођењу Дејтонског мировног споразума, већ као проводилац искључиво “европске идеје”, којој наводно сметају “малигне снаге”.

 

Рекао је ово за “Глас Српске” амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов одговарајући на тврдње одлазећег високог представника Валентина Инцка да је примјетан нарастајући утицај Русије и Кине у БиХ, те да “не преостаје још много времена” и да је неопходно да ЕУ јаче интервенише да тај утицај сузбије.

На питање како коментарише Инцков позив упућен ЕУ да се јаче ангажују у БиХ само због јачања утицаја Русије и Кине, Калабухов истиче да  је одређивање приоритета спољне политике искључива надлежност БиХ, а не високог представника и његове канцеларије.

- Русија се ни на који начин не може сматрати “пријетњом” за БиХ, јер се залаже за свестрани развој равноправних и обострано корисних односа с БиХ. Супротно томе, пријетњу представљају они који јој категорички намећу смјернице развоја, мијешају се у унутрашње политичке процесе, штовише, својим неодговорним дјеловањем подривају дијалог конститутивних народа, што је једина основа за успостављање климе стабилности и помирења у БиХ - истакао је Калабухов.

Да су овакве изјаве непотребне, јер унутар БиХ већ постоји консензус о чланству у ЕУ, сматра и политички аналитичар из Мостара Милан Ситарски који за “Глас Српске” каже да је Инцко прешироко схватио свој мандат.

- Мислим да су овакве изјава и посљедњи потези његов покушај позиционирања међу неким спољнополитичким актерима, како би им показао да држи њихову страну на начин како су они то тражили од њега - истакао је Ситарски.

Он додаје да ће Инцко остати упамћен, иако није једини, као неко ко је врло арбитрарно користио своја овлашћења, углавном на штету БиХ и њеног уставног поретка.

- Он је себи дао за право да тумачи ко је, а ко није аутентични представник међународне заједнице, а у свом раду је овлашћења користио врло арбитрарно, стављајући се изнад Устава БиХ, показујући тако да му Дејтон није баш најдражи - истакао је Ситарски.

“Одбрана државе”

Говорећи о одлукама које је доносио у свом мандату, одлазећи високи представник је рекао да је због пропасти политике “мање Дејтона, а више Брисела”, коју је међународна заједница наводно жељела провести, он “бранио државне институције, укључујући саму државу”.

Он је истакао да су покушали да у процесе у БиХ више буде укључено локално становништво, али да то “није прошло тако сјајно”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана