Ambasador Igor Kalabuhov za “Glas” o navodima odlazećeg visokog predstavnika: Rusija ne predstavlja prijetnju za BiH

Aleksandar Stojanović
Ambasador Igor Kalabuhov za “Glas” o navodima odlazećeg visokog predstavnika: Rusija ne predstavlja prijetnju za BiH

BANjALUKA - Visoki predstavnik u BiH je osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu. Nažalost, posljednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati, ne kao posrednika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već kao provodilac isključivo “evropske ideje”, kojoj navodno smetaju “maligne snage”.

 

Rekao je ovo za “Glas Srpske” ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov odgovarajući na tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da je primjetan narastajući uticaj Rusije i Kine u BiH, te da “ne preostaje još mnogo vremena” i da je neophodno da EU jače interveniše da taj uticaj suzbije.

Na pitanje kako komentariše Inckov poziv upućen EU da se jače angažuju u BiH samo zbog jačanja uticaja Rusije i Kine, Kalabuhov ističe da  je određivanje prioriteta spoljne politike isključiva nadležnost BiH, a ne visokog predstavnika i njegove kancelarije.

- Rusija se ni na koji način ne može smatrati “prijetnjom” za BiH, jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa s BiH. Suprotno tome, prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, štoviše, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH - istakao je Kalabuhov.

Da su ovakve izjave nepotrebne, jer unutar BiH već postoji konsenzus o članstvu u EU, smatra i politički analitičar iz Mostara Milan Sitarski koji za “Glas Srpske” kaže da je Incko preširoko shvatio svoj mandat.

- Mislim da su ovakve izjava i posljednji potezi njegov pokušaj pozicioniranja među nekim spoljnopolitičkim akterima, kako bi im pokazao da drži njihovu stranu na način kako su oni to tražili od njega - istakao je Sitarski.

On dodaje da će Incko ostati upamćen, iako nije jedini, kao neko ko je vrlo arbitrarno koristio svoja ovlašćenja, uglavnom na štetu BiH i njenog ustavnog poretka.

- On je sebi dao za pravo da tumači ko je, a ko nije autentični predstavnik međunarodne zajednice, a u svom radu je ovlašćenja koristio vrlo arbitrarno, stavljajući se iznad Ustava BiH, pokazujući tako da mu Dejton nije baš najdraži - istakao je Sitarski.

“Odbrana države”

Govoreći o odlukama koje je donosio u svom mandatu, odlazeći visoki predstavnik je rekao da je zbog propasti politike “manje Dejtona, a više Brisela”, koju je međunarodna zajednica navodno željela provesti, on “branio državne institucije, uključujući samu državu”.

On je istakao da su pokušali da u procese u BiH više bude uključeno lokalno stanovništvo, ali da to “nije prošlo tako sjajno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana