Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић наступили у Бањалуци: Судар различитих струја, нота и емоција

Миланка Митрић
Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић наступили у Бањалуци: Судар различитих струја, нота и емоција

БАЊАЛУКА - Када двојица пијаниста дијеле сцену, очекивано је да њихов наступ и свирање буде као неки благо такмичарски сукоб двије струје. Када Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић дијеле сцену, њихов наступ пређе те границе.

Њихов наступ постане и једно лагано додиривање и сударање нотама и емоцијама и постане судар различитих музичких струја, у којем су обојица побједници.

Управо томе су могли да свједоче сви који су имали прилику да послушају ову двојицу џез умјетника на наступу у Бањалуци и да уживају у маестралним извођењима њихових и туђих композиција.

Њиховим наступом, у препуној концертној дворани Банског двора Културног центра, почео је други Фестивал џез музике "In­ti­me Jazz Fest".

Њих двојица заједно свирају четири године, а ово им је први заједнички наступ у Бањалуци. На прошлогодишњем издању овог џез фестивала наступили су одвојено.

Иницијатор сарадње, како је објаснио Хаџиманов, био је Бојан Зулфикарпашић.

- Мени је због тога било посебно драго. Мало сам млађи од Бојана и када је он већ жарио и палио по Паризу, ја сам тек почињао. Он ми је један од узора у свему овоме што радим, тако да ми је ласкало, морам признати, да ме Бојан зове да свирамо дует. Компатибилни смо у контексту да волимо сличне ствари када је музика у питању, а опет различито приступамо тим стварима и то је лепота наше сарадње, што смо различити, а заједно стварамо нешто ново - рекао је Хаџиманов.

Заједнички програм први пут су представили на "Коларцу", у Београду, а чине га њихове композиције те неколико дјела заједничких хероја џез музике.

Задовољни су и срећни, како су сами навели, што су ове године на фестивалу могли да представе наведени заједнички програм.

- Драго нам је и што је ово друга година фестивала, заиста подршка за Младена Матовића и целу екипу око њега за труд који улажу у овај диван простор, који је поново пробуђен и доноси нешто ново. Сваки пут морам то да кажем, свој први солистички концерт одржао сам у Бањалуци и да није било Младена и Арсена Чаркића, који су тако веровали у мене, ја можда још не бих свирао соло концерте - нагласио је Хаџиманов.

Након концерта програм је настављен у бањалучком "Сити пабу", гдје су носиоци џез џем сешна били музичари из Загреба "Филип Павић квартет", с којима су на сцени наступили Хаџиманов и Зулфикарпашић те музичари из Бањалуке Сања Чолић-Зелић, Александар Михић и Владимир Тубић.

Фестивал ће трајати до уторка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана