Техно сцена Берлина додата на списак нематеријалног културног наслијеђа УНЕСЦО

Танјуг
Foto: Гардијан

БЕРЛИН - Берлинска техно сцена додата је данас на списак нематеријалног културног наслијеђа Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО).

Овим додавањем на списак УНЕСЦО је препознао допринос који техно сцена даје културном идентитету Берлина, преноси Гардијан.

Мрежа техно клубова и музичара Берлина Комисија клубова описала је овај потез као “још једно постигнуће за берлинске техно продуценте, умјетнике, власнике клубова и организаторе догађаја”.

“Ова одлука ће нам помоћи да осигурамо да се клубска култура препознаје као сектор вриједан очувања и подршке”, рекао је члан извршног одбора Комисије клубова Луц Лајхзеринг.

Берлински музичар Петер Кирн објаснио је да је техно музика кључни дио културе Берлина и да је она “постала уточиште за маргинализоване људе”.

Више од 10 година траје кампања да се техно сцена Берлина дода на овај списак УНЕСЦО-а, који је настао 2003. године са намјеном да чува и помаже културне традиције које укључују музику, уметност, веру, кухињу и плес.

Њемачка сада има 10 предмета на спису нематеријалног културног наслијеђа УНЕСЦО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана