Српско црквено пјевачко друштво “Србадија”: Концерт за 120. рођендан

Александра Глишић
Српско црквено пјевачко друштво “Србадија”: Концерт за 120. рођендан

БИЈЕЉИНА - Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” одржаће концерт вечерас у 19 часова у Центру за културу Семберија у Бијељини поводом 120 година постојања. Музика је најљепша професија и кад бих морала поново да се одлучим чиме ћу се бавити у животу управо бих изабрала дириговање. То је заправо једна љепота, рекла Тракиловићева АНТ: “Мајске музичке Свечаности” Репертоар “Србадије” чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Од 2002. године хор је организатор годишњег међународног фестивала хорске музике “Мајске музичке свечаности” у Бијељини. Поред пјевања на светим литургијама “Србадија” наступа на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, као и бројним хуманитарним концертима. ПЕЧАТ: ДИО ПРОСЛАВЕ ИЗЛОЖБА “ДУХОВНА РИЗНИЦА” ЦВЕБА: НАСТУПИЋЕ ПРВАЦИ ОПЕРЕ ИЗ ОСЛА, БЕОГРАДА И НОВОГ САДА ПИШЕ: АЛЕКСАНДРА ГЛИШИЋ александрагЖглассрпске.цом БИЈЕЉИНА - Српско црквено пјевачко друштво “Србадија” одржаће концерт вечерас у 19 часова у Центру за културу Семберија у Бијељини поводом 120 година постојања. Осим хора “Србадија”, којим ће дириговати Десанка Тракиловић и Јелена Тракиловић, на концерту ће наступити и дугогодишњи пријатељи овог друштва и прваци опере у Ослу, Београду и Новом Саду, као и ансамбл “Бисерница” из Бијељине. Из “Србадије” је најављено да су учесници концерта из Осла баритон Стевица Крајиновић и сопран Ивана Милашиновић, из Београда бас Драгољуб Бајић и сопран Љубица Вранеш, а из Новог Сада бас Васа Стајкић, сопран Верица Пејић и тенор Јован Пејић. - Вјерујем да ће “Србадија” трајати дуго, да ће имати много љета испред себе - рекла је умјетнички руководилац Српског црквеног пјевачког друштва “Србадија” Десанка Тракиловић. Концерту ће претходити отварање изложбе “Духовна ризница” у Галерији Центра за културу “Семберија”, која о јубилеју “Србадије” свједочи кроз фотографије, новинске чланке и освојене награде. - Музика је најљепша професија и кад бих морала поново да се одлучим чиме ћу се бавити у животу управо бих изабрала дириговање, зато што је то велики сан, зато што ви стојите испред свих тих извођача, ви сте одговорни за сав тај звук. У ствари то је једна љепота и ви руководите свим својим рукама - казала је диригент хора “Србадија” Јелена Тракиловић. Овај хор већ деценијама на свјетској хорској сцени на најбољи начин представља Републику Српску и Бијељину, а добитник је низа награда и признања. “Србадија” има 80 чланова великог мјешовитог хора, који чине углавном средњошколци и студенти и исто толико малишана узраста од четири до 14 година, који стичу основно знање из музичке културе и пјевања у малом хору

Осим хора “Србадија”, којим ће дириговати Десанка Тракиловић и Јелена Тракиловић, на концерту ће наступити и дугогодишњи пријатељи овог друштва и прваци опере у Ослу, Београду и Новом Саду, као и ансамбл “Бисерница” из Бијељине.
Из “Србадије” је најављено да су учесници концерта из Осла баритон Стевица Крајиновић и сопран Ивана Милашиновић, из Београда бас Драгољуб Бајић и сопран Љубица Вранеш, а из Новог Сада бас Васа Стајкић, сопран Верица Пејић и тенор Јован Пејић.
- Вјерујем да ће “Србадија” трајати дуго, да ће имати много љета испред себе - рекла је умјетнички руководилац Српског црквеног пјевачког друштва “Србадија” Десанка Тракиловић.
Концерту ће претходити отварање изложбе “Духовна ризница” у Галерији Центра за културу “Семберија”, која о јубилеју “Србадије” свједочи кроз фотографије, новинске чланке и освојене награде.
- Музика је најљепша професија и кад бих морала поново да се одлучим чиме ћу се бавити у животу управо бих изабрала дириговање, зато што је то велики сан, зато што ви стојите испред свих тих извођача, ви сте одговорни за сав тај звук. У ствари то је једна љепота и ви руководите свим својим рукама - казала је диригент хора “Србадија” Јелена Тракиловић.
Овај хор већ деценијама на свјетској хорској сцени на најбољи начин представља Републику Српску и Бијељину, а добитник је низа награда и признања.
“Србадија” има 80 чланова великог мјешовитог хора, који чине углавном средњошколци и студенти и исто толико малишана узраста од четири до 14 година, који стичу основно знање из музичке културе и пјевања у малом хору.


“Мајске музичке
Свечаности”

Репертоар “Србадије” чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Од 2002. године хор је организатор годишњег међународног фестивала хорске музике “Мајске музичке свечаности” у Бијељини. 
Поред пјевања на светим литургијама “Србадија” наступа на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима, као и бројним хуманитарним концертима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана