Славни албум “Чоколада” слави 40. рођендан: Лабудова пјесма “Идола” и једног времена

Бранислав Предојевић
Славни албум “Чоколада” слави 40. рођендан: Лабудова пјесма “Идола” и једног времена

БЕОГРАД - Прије тачно 40 година “Југотон” је објавио трећи албум београдске групе “Идоли” под називом “Чоколада”, који ће постати бестселер домаћег рока, али и означити крај каријере једног од најпознатијих бендова бивше Југославије.

Снимана у Лондону, “Чоколада” је означила повратак “Идола” поп звуку и једноставним стиховима након експерименталног албума “Одбрана и последњи дани”, који је дочекан респектом критике, али и доста слабијим одзивом публике.

Под притиском “Југотона”, који је желио комерцијалнију плочу, али  и окретањем самих чланова групе према музичким утицајима електро-попа, фанка и диско звука бенд је почео снимање новог албума у Лондону с продуцентом Бобом Паинтером, који је у великој мјери обликовао звук плоче како продукцијски, тако и свирањем клавијатура.

По ријечима Срђана Шапера, цијела група је жељела да направи другачију плочу од “Одбране”, уз јасан помак према модерном поп звуку.

- После “Одбране” смо хтели да направимо једну елегантну и мирну плочу која неће бити контроверзна као претходна. Допала нам се идеја да имамо испегланију продукцију с неким новим нивоима звука. Мало смо променили текстове, фокусирали се мало више на испитивање жанровски образаца када су у питању романтика, сексуалност и усамљеност у једној врсти филмске нарације - рекао је Шапер.

За ову плочу фронтмен и гитариста Влада Дивљан је написао само пјесме “Радостан дан”, “Ветар и заставе” и “Ја сам ту” (дјеломично садржи текст пјесме “Проплакаће зора” аутора Драге Бритвића, коју је извео Мишо Ковач на фестивалу Сплит, 1971,), док су остале нумере радили Срђан Шапер и Небојша Крстић или су сви чланови групе радили заједно, уз допринос Душана Герзића из бенда “Виа Талас” за текст нумере “Бамбина”. На албуму је гостовала и новинарка Вивијан Голдман која је била гостујући вокал, пошто се спријатељила са члановима групе радећи репортажу о бендовима иза “гвоздене завјесе” за магазин “НМЕ”

Првобитна идеја била је издати дупли ЕП под називом “У граду без сна”, међутим уредник “Југотона” Синиша Шкарица инсистирао је да пјесма “Чоколада” буде прва пјесма и да албум носи име по њој уз класични ЛП формат. Испоставило се да је то била крајње мудра одлука из угла издавача пошто је албум продат у тиражу преко 350 хиљада примјерака, а насловна нумера постала је највећи хит у каријери групе, засјенивши у великој мјери остатак албума. Покојни Влада Дивљан потврдио је касније да се почетна жеља групе за поп плочом мало расплинула.

- Хтели смо да направимо комерцијалну плочу, пошто је прича око “Одбране” била узбудљива и критичари су нас махом обожавали, али нас није било на телевизији и радију. Тако је “Чоколада” прављена за широку публику, али смо мало отишли превише у ту ширину - рекао је Дивљан.

Ношени успјехом сингла “Чоколада”, који се није скидао са радио станица, “Идоли” су кренули на успјешну турнеју широм Југославије, али напорни боравак на путу, додатно је продубио већ лоше односе унутар групе, па се бенд заувијек разишао након љубљанског концерта. Дјелимично су чланови групе сарађивали око филма “Шест дана јуна”, режисера Динка Туцаковића, али испоставило се да је “Чоколада” у креативном смислу била лабудова пјесма једног од најпопуларнијих састава новог таласа и одлична поп плоча чији се музички значај и квалитет полако, али сигурно откривао у наредне четири деценије.

Омот

На насловници албума налази се дјевојчица са омота чоколаде “сека” произвођача “Звечево” из Славонске Пожеге. Дизајн албума радили су сами чланови банда уз помоћ Владимира Галића, поигравајући се визуелном естетиком соцреалистичке умјетности, поп арта и утицајем авангардних умјетника попут Косте Бунашевца, док је пропратне фотографије на омоту радила Горанка Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана