Slavni album “Čokolada” slavi 40. rođendan: Labudova pjesma “Idola” i jednog vremena

Branislav Predojević
Slavni album “Čokolada” slavi 40. rođendan: Labudova pjesma “Idola” i jednog vremena

BEOGRAD - Prije tačno 40 godina “Jugoton” je objavio treći album beogradske grupe “Idoli” pod nazivom “Čokolada”, koji će postati bestseler domaćeg roka, ali i označiti kraj karijere jednog od najpoznatijih bendova bivše Jugoslavije.

Snimana u Londonu, “Čokolada” je označila povratak “Idola” pop zvuku i jednostavnim stihovima nakon eksperimentalnog albuma “Odbrana i poslednji dani”, koji je dočekan respektom kritike, ali i dosta slabijim odzivom publike.

Pod pritiskom “Jugotona”, koji je želio komercijalniju ploču, ali  i okretanjem samih članova grupe prema muzičkim uticajima elektro-popa, fanka i disko zvuka bend je počeo snimanje novog albuma u Londonu s producentom Bobom Painterom, koji je u velikoj mjeri oblikovao zvuk ploče kako produkcijski, tako i sviranjem klavijatura.

Po riječima Srđana Šapera, cijela grupa je željela da napravi drugačiju ploču od “Odbrane”, uz jasan pomak prema modernom pop zvuku.

- Posle “Odbrane” smo hteli da napravimo jednu elegantnu i mirnu ploču koja neće biti kontroverzna kao prethodna. Dopala nam se ideja da imamo ispeglaniju produkciju s nekim novim nivoima zvuka. Malo smo promenili tekstove, fokusirali se malo više na ispitivanje žanrovski obrazaca kada su u pitanju romantika, seksualnost i usamljenost u jednoj vrsti filmske naracije - rekao je Šaper.

Za ovu ploču frontmen i gitarista Vlada Divljan je napisao samo pjesme “Radostan dan”, “Vetar i zastave” i “Ja sam tu” (djelomično sadrži tekst pjesme “Proplakaće zora” autora Drage Britvića, koju je izveo Mišo Kovač na festivalu Split, 1971,), dok su ostale numere radili Srđan Šaper i Nebojša Krstić ili su svi članovi grupe radili zajedno, uz doprinos Dušana Gerzića iz benda “Via Talas” za tekst numere “Bambina”. Na albumu je gostovala i novinarka Vivijan Goldman koja je bila gostujući vokal, pošto se sprijateljila sa članovima grupe radeći reportažu o bendovima iza “gvozdene zavjese” za magazin “NME”

Prvobitna ideja bila je izdati dupli EP pod nazivom “U gradu bez sna”, međutim urednik “Jugotona” Siniša Škarica insistirao je da pjesma “Čokolada” bude prva pjesma i da album nosi ime po njoj uz klasični LP format. Ispostavilo se da je to bila krajnje mudra odluka iz ugla izdavača pošto je album prodat u tiražu preko 350 hiljada primjeraka, a naslovna numera postala je najveći hit u karijeri grupe, zasjenivši u velikoj mjeri ostatak albuma. Pokojni Vlada Divljan potvrdio je kasnije da se početna želja grupe za pop pločom malo rasplinula.

- Hteli smo da napravimo komercijalnu ploču, pošto je priča oko “Odbrane” bila uzbudljiva i kritičari su nas mahom obožavali, ali nas nije bilo na televiziji i radiju. Tako je “Čokolada” pravljena za široku publiku, ali smo malo otišli previše u tu širinu - rekao je Divljan.

Nošeni uspjehom singla “Čokolada”, koji se nije skidao sa radio stanica, “Idoli” su krenuli na uspješnu turneju širom Jugoslavije, ali naporni boravak na putu, dodatno je produbio već loše odnose unutar grupe, pa se bend zauvijek razišao nakon ljubljanskog koncerta. Djelimično su članovi grupe sarađivali oko filma “Šest dana juna”, režisera Dinka Tucakovića, ali ispostavilo se da je “Čokolada” u kreativnom smislu bila labudova pjesma jednog od najpopularnijih sastava novog talasa i odlična pop ploča čiji se muzički značaj i kvalitet polako, ali sigurno otkrivao u naredne četiri decenije.

Omot

Na naslovnici albuma nalazi se djevojčica sa omota čokolade “seka” proizvođača “Zvečevo” iz Slavonske Požege. Dizajn albuma radili su sami članovi banda uz pomoć Vladimira Galića, poigravajući se vizuelnom estetikom socrealističke umjetnosti, pop arta i uticajem avangardnih umjetnika poput Koste Bunaševca, dok je propratne fotografije na omotu radila Goranka Matić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana