Рокенрол бунтовник мрачне будућности

Бранислав Предојевић
Рокенрол бунтовник мрачне будућности

ЛОНДОН - Славни албум Дејвида Боувија из 1974. “Diamond Dogs” биће поново издат 24. маја на своју 50. годишњицу као специјално винилно издање.

Осми студијски албум енглеског музичара објављен је за дискографску кућу “РЦА”, као концептуални албум, којим је чувени умјетник почео отклон од фазе “Зиги Стардаст”. Тема албума је спој Боувијеве глам визије постапокалиптичне будућности и дистопијског романа “1984” Џорџа Орвела.

Боуви је сам продуцирао албум и снимио га почетком 1974. у Лондону и Холандији, након распуштања његовог пратећег бенда “Спајдерс Фром Марс” и одласка продуцента Кена Скота.

Боуви је свирао главну гитару на плочи у одсуству Мика Ронсона док је продуцент Тони Висконти радио аранжман за гудаче и да помогне у миксу и након чега је наставио да ради са Боувијем до краја деценије. Музички гледано, то је био његов посљедњи албум у жанру глам рока, иако су неке пјесме биле под утицајем фанк и соул музике коју ће прихватити на свом сљедећем албуму “Yоунг Америцанс”(1975).

Ношен успјехом сингла “Ребел Ребел”, албум је постигао комерцијални успјех, достигавши врхунац на првом мјесту у Великој Британији и на петом мјесту у САД. Од објављивања албум је имао различите критике, али га данас Боувијеви биографи сматрају једним од његових најбољих дјела уз огроман утицај на нове генерације музичара. Албум је пратила велика турнеја, а ретроспективно плоча “Diamond Dogs” се наводи као кључни утицај на панк револуцију у годинама након објављивања.

Ново издање укључује и култне нумере “Sweet Thing / Candidate / Sweet Thing (Reprise)” на првој страни и “1984” и “Big Brother” на другој страни.

У складу с претходним прославама 50. годишњице, постоје два винил издања, полубрзинска ремастеризована црна верзија винила и класични винил са сликама са постером и ријетким фотографијама из тог периода.

Концепт

Замишљен око тога куда је кренула његова каријера током периода неизвјесности, “Diamond Dogs” је концептуални албум настао као спој неколико пројеката које је Боуви развијао у то вријеме. Од пропалог мјузикла базираном на Зигију, преко адаптације романа Џорџа Орвела 1984. до урбаног апокалиптичног сценарија заснованог на списима Вилијама С. Бероуза. Насловна пјесма представља нову особу по имену Хеловин Џек, који предводи постапокалиптичну банду “Дијамантски пси”. Белгијски умјетник Гај Пилерет насликао је контроверзну насловницу која приказује Боувија као хибрида пола човјека, пола пса, а на основу фотографија које је направио фотограф Тери О'Нил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана