На годишњицу смрти "процурила" порука коју је Балашевић написао као средњошколац

GS
Foto: Arhiva

Један од најпопуларнијих цитата који се данас дијели Балашевић је написао као ученик другог разреда средње школе.

– Родићу се ја опет. Нисам ја од оних што једном заувијек умиру – написао је 16-годишњи Балашевић док је похађао гимназију Светозар Марковић у Новом Саду.

Школа је Балашевићеве стихове из пубертета објавила 2021. године, након његове смрти.

– Његове пјесме често су излазиле у школском часопису гимназије, а још као ученик ИИ. а оставио је пророчку Поруку човјечанству, имао своју верзију Марка Краљевића, сањао о љубави након пробе хора и разговора с вољеном путем телефона, али и објаснио Како је створио свој свијет – написали су тад из школе, преноси Аваз.

Подсјетимо, Балашевић је рођен 1953. године у Новом Саду а 1977. године започео је музичку каријеру са групом Жетва, са којом снима песму “У раздељак те љубим”, која одмах постаје хит.

Годину дана касније оснива групу “Рани мраз” са којом ће снимити три албума а касније почиње и соло каријеру. Осим пјесама, Панонски морнар, имао је и другачије начине изражавања. Објавио је романе “Три послератна друга”, “Један од оних живота”, потом “Календар мог детињства” и “Рани мраз”, који је описан као “сценарио за дугометражну играну баладу”, а једно вријеме је писао и новинске колумне.

Управо се и Балашевићева редитељска авантура завршила филмом “Рани мраз”. Прије тога, овај кантаутор остварио је улоге и на телевизији, па је глумио у серијама “Војници”, “Поп Ћира и поп Спира”, “Специјална редакција”.

Добитник је бројних признања, а остаје записано и то да је Балашевић први добитник Фебруарске награде Града Новог Сада. Посљедњи концерт у Новом Саду одржао је на Богојављенску ноћ 2020. године.

Балашевићева смрт је потресла велики број људи и само неколико сати након што је објављено да је преминуо, грађани су почели да се окупљају испред његове породичне куће на Салајки и у центру града, на Тргу слободе. На централним градским трговима почели су да се окупљају и људи у Загребу, Сарајеву, Подгорици и другим градовима.

Опраштање од Балашевића наставило се и у данима након његове смрти. Градска кућа у Новом Саду била је у мраку, а са разгласа су се пуштале његове пјесме.

Балашевић је сахрањен у недјељу, 21. фебруара, на Градском гробљу у Новом Саду, уз присуство породице и тамбураша. Тог дана проглашен је дан жалости у Новом Саду, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана