Манифестација “Дани флауте” од сутра у Бањалуци: Класика тражи сталну посвећеност и усавршавање

Миланка Митрић
Манифестација “Дани флауте” од сутра у Бањалуци: Класика тражи сталну посвећеност и усавршавање

БАЊАЛУКА - Флаута је популарна широм свијета и многи се баве свирањем овог инструмента, те је природно да се због квантитета ствара већа конкуренција и, логично, захтјеви и критеријуми који се стављају пред флаутисту се увијек повећавају.

Казала је ово за “Глас Српске” Сунчица Лончар, чланица квартета флаута “Флутете”, који организује манифестацију “Дани флауте”. Смотра ће бити отворена сутра у Музичкој школи “Владо Милошевић” и трајаће до недјеље.

- Ова спознаја нас је довела до закључка да морамо да радимо више на пољу додатне едукације ученика и наставника како бисмо ишли у корак са свијетом. Тако су и настали “Дани флауте” - додаје она.

Како је навела Лончарева, овогодишња манифестација окупиће 35 активних учесника, који ће имати прилику да раде на мастер класовима са проф. Лауром Леваи Аксин, редовним професором новосадске Академије уметности и проф. Марином Ненадовић, првом флаутом Београдске филхармоније. Смотра ће бити отворена сутра у 19.30 часова концертом Марије Пилиповић, чланице “Флутета”, која ће представити свој соло албум “Пхонеме”. Други концерт биће одржан у недјељу у 10 часова, а на њему ће наступити београдска пиколисткиња Сњежана Павићевић, уз Вању Шћепановић на клавиру.

- Тешко је рећи шта је најзначајније јер је публика шаролика и свакоме је нешто друго од највећег значаја: ђаку који први пут присуствује једној оваквој манифестацији све је ново и све битно, љубитељу класичне музике су сигурно најинтересантнији концерти еминентних флаутиста које угошћавамо, активним учесницима је на првом мјесту мастер клас јер се ту показују и на крају имају могућност да буду одабрани да дијеле концертни подијум са најбољима, а родитељима наших ученика је увијек најинтересантнији концерт полазника - сматра Лончарева.

Према њеним ријечима, постоји много манифестација које бивају одржане у славу музике, али квантитет не подразумијева и квалитет. Сматра да млади музичари добијају могућност да представе своја дјела, али мањкавост појединих фестивала је у томе што им недостаје и едукативни дио, као што су предавања и радионице.

- Ми се трудимо да “Дани флауте” дјелују првенствено едукативно, и за ученике и за наставнике. У оквиру ове манифестације су зато организована и предавања и радионице за ученике и наставнике из области технике дисања, савладавања нотног текста, савремених техника свирања флауте, достигнућа у градњи флауте и методике наставе флауте. То није много, али је значајно. Резултати су већ видљиви - више заинтересованих за свирање флауте, за посјету концертима класичне музике и већи број успјешних свирача - рекла је она.

“Дани флауте” требало је да буду одржани крајем прошле године, али због епидемиолошке ситуације догађај је пролонгиран, те самим тим и измијењен. Промјене се односе на избор простора и број посјетилаца. Првобитни план подразумијевао је и још двије локације - Бански двор Културни центар и Музеј савремене умјетности Републике Српске, али овог пута сав програм биће реализован у школи “Владо Милошевић”.

Како Лончарева наглашава, сами догађаји попут овога показују да је Бањалуци потребно више манифестација и концерата који славе класику на најбољи могући начин. Како наводи, један од проблема јесте и простор који класика добија, односно не добија у медијима, али и само непостојање опере и филхармоније као институција у држави.

- Све то доводи до закључка да многи грађани немају уопште ни прилику да доживе класичну музику у правом свјетлу. А позната изрека каже да “каква је у држави музика, таква је и држава”. Зато  се трудимо да класичну музику што више приближимо публици. “Дани флауте” су један од примјера за то - казала је Лончарева и додала да су радиле и на пројектима децентрализације културе, у оквиру којих су одржавани концерти за особе са инвалидитетом, за које не постоје услови да уопште уђу у концертну дворану, те серија наступа за одређене узрасте, с намјером да младима буде дочарана љепота класике.

Пјесма

Крајем прошле године “Флутете” су представиле и спот за пјесму “Од Шукејена до Шибује”, која је била плод сарадње са композитором Николајем Брухером.

- Дјело је већ на премијери одушевило публику и одлучиле смо да га уврстимо као стални дио репертоара. Како има причу на основу које је настало, а која је публици прије извођења наративно презентована, често смо имале прилику да од публике чујемо повратну информацију о вјеродостојности извођења. Полако се слика сама сложила и тако је настао спот чији је режисер Драшко Гајић, професор на Академији умјетности у Бањалуци - објаснила је Лончарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана