Бечки дjечак поријеклом из Србије на путу ка свjетској каријери

ГС
Бечки дjечак поријеклом из Србије на путу ка свjетској каријери

Марко Димитријевић, петнаестогодишњи дjечак српског порекла који је рођен и живи у Бечу, плијени музичким талентом. Хор бечких дјечака у којем је пјевао четири године, за њега је био одскочна даска. Марко компонује, пише пјесме, глуми. Уницефов је амбасадор као примјер младима колико је умјетност важна. Прва пјесма коју је написао, за њега је посебно значајна.

„Показаћу ти свет где само љубав влада", запјевао је Хор бечких дјечака уз Маркову пратњу на клавиру. Дан када је његова композиција ушла у концертни репертор чувеног хора, заувијек ће му остати у сјећању.

„Певао сам песму мом капел мајстору, диригенту хора, и њему се то много свидело. Он је одмах отишао до директора Бечких дечака са мном и њему смо пустили песму и директно је прихватио. То је први пут у 500 година историје Бечких дечака да су певали једну песму од њиховог детета, док је још у хору“, објашњава Марко Димитријевић.

Ангажман у хору с којим је пропутовао свијет, а на сцени био запажени солиста, значајно је искуство. У граду попут Беча отвара велике могућности.

„Бити један бечки дечак је једна од лепших ствари у мом животу, научио сам да певам, научио сам се дисциплини, што је исто једна од важних ствари. Једном бечки дечак увек бечки дечак“, каже Марко.

И баш таквог су тражили редитељи за принца у дјечијој представи. Марко је добио главну улогу.

Све то помогло му је да се упише у престижну Уметничку гимназију за музику и глуму у Бечу. Похађали су је најпознатији аустријски уметници, једини је ученик српског порекла у генерацији.

Таленте попут њега, који је прве ноте исписао са 12 година, подстичу да стварају и већ има десетине композиција. А пјесма коју су пјевали Бечки дечаци, све је слушанија у Аустрији, али у новом руху.

„Планирам светску каријеру. Зато сам малтене морао да променим име у уметничко име. Наравно, док са Вама причам сам Марко Димитријевић, а кад наступам идем под именом Марк Блес“, наводи 15-годишњак.   

"Показаћу ти свет", прва пејсма и спот младог умјетника, који је заинтересовао публику али и музичке и филмске продуценте, кандидована је за престижну аустријску музичку награду Amadeus Award.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана