Адис Сирбубало, музичар, за “Глас Српске”: У џезу је слобода која подразумијева одговорност

Миланка Митрић
Foto: Џенат Дрековић

Репертоар мог првог соло концерта у Бањалуци чиниће композиције које се налазе на моја два албума која сам објавио у протекле двије године.

Започео је овако разговор за “Глас Српске” пијаниста Адис Сирбубало који ће у петак наступити у Банском двору у 20 часова, а као члан “Зостера” са бендом ће у суботу наступити на тврђави Кастел, на догађају “Живјети слободно”, који почиње у 19.30 часова.

- Оно што чини овај концерт посебним за мене је то што ћу први пут изводити овај репертоар уживо пред публиком у БиХ - додаје Сирбубало говорећи у сусрет наступу у Банском двору.

ГЛАС: На својим концертима изводите и ауторске, али и традиционалне композиције. Како сачувати традицију, а прилагодити музику овом времену и учинити је актуелном за неке нове генерације?

СИРБУБАЛО: Традиција је увијек актуелна уколико се истражује и пропитује, али када је ријеч о традиционалном репертоару, потребно је увијек нешто и донијети, односно дати, а не само узимати. Традицијом се компетентно баве углавном они који је дуго година изучавају и добро познају репертоар, теоретски и практично, а све је то предуслов да би могли експериментисати са традицијом, те на тај начин дати допринос и охрабрити друге, оне који тек долазе да буду отворени према традицији, али да је прије тога упознају.

ГЛАС: Шта је то у џезу што Вас је заувијек освојило и шта је то што Вас изнова враћа тој музици премда свирате и друге жанрове?

СИРБУБАЛО: Прије свега то је слобода, али која подразумијева одговорност. Оно што у свакој музици налазим као највећу сатисфакцију су неистражене музичке територије и нове музичке авантуре.

ГЛАС: Свирате на хармоници и клавиру, изводите музику различитих жанрова. Шта бисте рекли да је посебност такве разноликости и да ли је нека права слобода коју човјек (поготово неко ко је умјетник) може да има, у ствари, управо у тој разноликости?

СИРБУБАЛО: Никад ми није досадно. Мислим да та различита искуства и различите музике које свирам обогаћују мене као умјетника и интерпретатора. За мене је музика својеврсни језик јер омогућује комуникацију, а свирати различиту музику је као говорити више језичких дијалеката, тако да у сваком новом пројекту сва та музичка искуства утичу на начин на који ћу одсвирати и снимити неко дјело.

ГЛАС: Наступали сте у различитим државама, са бројним џез музичарима, али и као члан “Зостера”, “Халке” и “Поруке у боци”. Које концертно искуство или сарадњу бисте посебно издвојили?

СИРБУБАЛО: Подједнако су ми узбудљиви камерни концерти као и велики концерти у дворанама, иако су ови други у правилу рентабилнији. Понекад су у истој мјери важни јер свака музика има своје чари ако је добра.

ГЛАС: Што се џеза тиче, какве разлике увиђате у приступу и његовању џеза у БиХ наспрам нпр. САД? Гдје је БиХ на свјетској џез мапи?

СИРБУБАЛО: Џез у БиХ боље стоји него севдалинка у Америци. Нема нас пуно, али нас има довољно да та музика постоји. Важно је напоменути да већ задњих 25 година имамо угледни међународни фестивал у БиХ и увијек имамо бар један или два клуба гдје џез музичари могу да свирају, тако да можемо закључити да џез код нас постоји на респектабилном минимуму.

ГЛАС: Како посматрате данашњу музичку продукцију у БиХ, али и у свијету? Шта доминира, чега недостаје и шта би требало да буде побољшано?

СИРБУБАЛО: Вријеме у којем живимо доказује да у музици квантитет нужно не доноси квалитет.

Сусрети

ГЛАС: На чему тренутно радите?

СИРБУБАЛО: Као и увијек најважнији ми је наредни сусрет са публиком, у овом случају то је концерт у Бањалуци, за који се припремам и који са нестрпљењем очекујем рачунајући на добар укус бањалучке публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана