Adis Sirbubalo, muzičar, za “Glas Srpske”: U džezu je sloboda koja podrazumijeva odgovornost

Milanka Mitrić
Foto: Dženat Dreković

Repertoar mog prvog solo koncerta u Banjaluci činiće kompozicije koje se nalaze na moja dva albuma koja sam objavio u protekle dvije godine.

Započeo je ovako razgovor za “Glas Srpske” pijanista Adis Sirbubalo koji će u petak nastupiti u Banskom dvoru u 20 časova, a kao član “Zostera” sa bendom će u subotu nastupiti na tvrđavi Kastel, na događaju “Živjeti slobodno”, koji počinje u 19.30 časova.

- Ono što čini ovaj koncert posebnim za mene je to što ću prvi put izvoditi ovaj repertoar uživo pred publikom u BiH - dodaje Sirbubalo govoreći u susret nastupu u Banskom dvoru.

GLAS: Na svojim koncertima izvodite i autorske, ali i tradicionalne kompozicije. Kako sačuvati tradiciju, a prilagoditi muziku ovom vremenu i učiniti je aktuelnom za neke nove generacije?

SIRBUBALO: Tradicija je uvijek aktuelna ukoliko se istražuje i propituje, ali kada je riječ o tradicionalnom repertoaru, potrebno je uvijek nešto i donijeti, odnosno dati, a ne samo uzimati. Tradicijom se kompetentno bave uglavnom oni koji je dugo godina izučavaju i dobro poznaju repertoar, teoretski i praktično, a sve je to preduslov da bi mogli eksperimentisati sa tradicijom, te na taj način dati doprinos i ohrabriti druge, one koji tek dolaze da budu otvoreni prema tradiciji, ali da je prije toga upoznaju.

GLAS: Šta je to u džezu što Vas je zauvijek osvojilo i šta je to što Vas iznova vraća toj muzici premda svirate i druge žanrove?

SIRBUBALO: Prije svega to je sloboda, ali koja podrazumijeva odgovornost. Ono što u svakoj muzici nalazim kao najveću satisfakciju su neistražene muzičke teritorije i nove muzičke avanture.

GLAS: Svirate na harmonici i klaviru, izvodite muziku različitih žanrova. Šta biste rekli da je posebnost takve raznolikosti i da li je neka prava sloboda koju čovjek (pogotovo neko ko je umjetnik) može da ima, u stvari, upravo u toj raznolikosti?

SIRBUBALO: Nikad mi nije dosadno. Mislim da ta različita iskustva i različite muzike koje sviram obogaćuju mene kao umjetnika i interpretatora. Za mene je muzika svojevrsni jezik jer omogućuje komunikaciju, a svirati različitu muziku je kao govoriti više jezičkih dijalekata, tako da u svakom novom projektu sva ta muzička iskustva utiču na način na koji ću odsvirati i snimiti neko djelo.

GLAS: Nastupali ste u različitim državama, sa brojnim džez muzičarima, ali i kao član “Zostera”, “Halke” i “Poruke u boci”. Koje koncertno iskustvo ili saradnju biste posebno izdvojili?

SIRBUBALO: Podjednako su mi uzbudljivi kamerni koncerti kao i veliki koncerti u dvoranama, iako su ovi drugi u pravilu rentabilniji. Ponekad su u istoj mjeri važni jer svaka muzika ima svoje čari ako je dobra.

GLAS: Što se džeza tiče, kakve razlike uviđate u pristupu i njegovanju džeza u BiH naspram npr. SAD? Gdje je BiH na svjetskoj džez mapi?

SIRBUBALO: Džez u BiH bolje stoji nego sevdalinka u Americi. Nema nas puno, ali nas ima dovoljno da ta muzika postoji. Važno je napomenuti da već zadnjih 25 godina imamo ugledni međunarodni festival u BiH i uvijek imamo bar jedan ili dva kluba gdje džez muzičari mogu da sviraju, tako da možemo zaključiti da džez kod nas postoji na respektabilnom minimumu.

GLAS: Kako posmatrate današnju muzičku produkciju u BiH, ali i u svijetu? Šta dominira, čega nedostaje i šta bi trebalo da bude poboljšano?

SIRBUBALO: Vrijeme u kojem živimo dokazuje da u muzici kvantitet nužno ne donosi kvalitet.

Susreti

GLAS: Na čemu trenutno radite?

SIRBUBALO: Kao i uvijek najvažniji mi je naredni susret sa publikom, u ovom slučaju to je koncert u Banjaluci, za koji se pripremam i koji sa nestrpljenjem očekujem računajući na dobar ukus banjalučke publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana