Бањалучанки година затвора за незаконито „сређивање“ пензија, остали ослобођени

Небојша Томашевић
Бањалучанки година затвора за незаконито „сређивање“ пензија, остали ослобођени

БАЊАЛУКА – Млађа Рогић из Бањалуке, оптужена у предмету "Лото", осуђена је у Основном суду у Бањалуци на годину затвора јер је учествовала у незаконитом „сређивању“ инвалидских пензија, док је четворо оптужених у овом предмету ослобођено кривице.

Рогићева је осуђена за кривично дјело трговина утицајем по једној тачки оптужнице, док су одбијене оптужбе за двије тачке којима јој  на терет стављена трговина утицајем и примање мита.

Кривице су ослобођени  вјештак љекар у Фонду ПИО РС Зоран Пердув, те љекари Младен Марковић, Беба Жарић Ђајић и Војко Субошић. Њима су оптужницом на терет била стављена кривична дјела фалсификовање или уништавање службене исправе службене исправе.

Пресуду је, осам година од подизања оптужнице, изрекао судија Зоран Милојица који је истакао да тужилаштво није изван сваке разумне сумње доказало да су Пердув, Марковић, Жарић-Ђајић и Субошић починили дјела која им се стављају на терет.

- Оптужена Млађа Рогић проглашена је кривом за трговину утицајем у односу на тачку 12 оптужнице, док су оптужбе у односу на тачке 11 и 13 одбијене јер је наступила застара - рекао је Милојица.

Појаснио је да тужилаштву у односу на остале оптужене који су ослобођени није доказало да су свјесно и намјерно унијели неистините податке у службене исправе.

Тужилац Горан Ракић најавио је да  ће се жалити на  ову пресуду.

Оптужница у овом случају  подигнута крајем 2015. године против 15 оптужених, а у међувремену правоснажно су осуђене  четири особе, а љекар Миленко Пађен ослобођен оптужби.  Оптужена Милица Обрадовић је умрла, док је предмет против Миленка Дукића застарио.

У предмету „Лото“ бивши директор Клиничког центра  Бањалука Душко Рачић у мају 2016. осуђен је на шест мјесеци затвора и обавезу да плати 5.000 марака због примања мита за незаконито „сређивање“ инвалидских пензија.

Станко Обрадовић осуђен је на условну казну од три мјесеца, а  Боро Чулић на новчану казну од 3.200 КМ.

Дрена Петровић је осуђена на три мјесеца затвора.

Према оптужници, сви они су током 2013. године омогућавали незаконито стицање инвалидских пензија становницима Мркоњић Града, Рибника, Шипова и Кнежева. Од новопечених пензионера узимали су од 6.000 до 8.000 КМ. Љекари су били оптужени да су фалсификовали неопходну медицинску документацију, док су радници ФОНД-а ПИО прихватали такву документацију и омогућавали издавање рјешења о пензионисању.

У овом случају још се води поступак против раднице Фонда ПИО Наде Кукавице који је раније раздвојен.

Акција "Лото" покренута је још 2013. године када је ухапшено 14 осумњичених мешу којима су били љекари и радници Фонда ПИО Српске. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана