Како се припремити за разговор за посао?

Г.С.
Како се припремити за разговор за посао?

Како бисте се што лакше припремили за разговор за посао и избјегли низ стресних ситуација, потребно је да унапријед савладате основне вјештине које ће вам помоћи да оставите добар утисак на интервјуу.

Шта је циљ и како се припремити

Основни циљ разговора за посао јесте да оставите добар утисак, те да будете примљени на посао за који сте аплицирали.

Један од циљева требало би да буде и усавршавање сопственог представљања, односно стицање самопоуздања за будућа успјешна конкурисања.

Ево шта треба да знате:

 - сазнајте основне податке о послодавцу, односно чиме се бави, какав кодекс понашања постоји у предузећу, те гдје се налази, колике су плате...

- ажурирајте сопствену радну биографију и погледајте шта сте навели у пријави на оглас,

- обуците се пристојно, односно на начин на који желите да оставите утисак, као и према кодексу облачења у наведеном предузећу,

- крените на вријеме на заказани разговор, те никако немојте каснити.

Долазак на разговор

За почетак, на разговор дођите неколико минута прије заказаног термина. Када уђете у просторију гдје се обавља интервју, обавезно се представите саговорнику. Руковање са саговорником зависи од ситуације у којој се налазите, а уколико је он устао да вас дочека, обавезно пружите руку и уз позитиван осмијех се представите.

У случају да вам нису понудили да сједнете, упитајте их гдје можете да сједнете. С обзиром на то да о свему треба да водите рачуна, савјет је да сједите усправно, а са саговорником успоставите контакт очима, уз благ осмијех, те будите мирни, сталожени и концентрисани.

Ток разговора

Основни савјети су да одговарате на постављена питања, не прекидате саговорника док говори те се трудите да одговарате течно, јасно и концизно.

Осим тога, пратите сљедеће смјернице:

- покажите саговорнику да га слушате и учествујете у самом разговору,

- настојте да будете смирени и смањите евентуалну трему на најмању могућу мјеру,

- одговарајте на постављена питања, али не ширите тему те

- користите одговарајуће језичке изразе адекватне фирми у којој се налазите, без устаљених жаргона и израза.

Припремите се за могућа питања која би вам могла бити постављена, као што су:

- да истакнете неколико својих предности везаних за позицију на коју конкуришете и пословну политику компаније,

- на питања која вас могу приказати у лошем свјетлу, припремите неутралне одговоре,

- на питања како радите у стресним ситуацијама, како рјешавате проблеме, те како се сналазите у ванредним ситуацијама, припремите одговоре из своје праксе,

- кад описујете сопствене слабости, нека то буду “слабости” које су добре за послодавца.

Завршетак разговора

Након што сте завршили разговор, устаните и рукујте се са саговорником те обавезно захвалите на указаној шанси да представите себе те још једном изразите велику жељу за рад у наведеној компанији.

Сљедећи корак је да их питате кад можете очекивати повратну информацију о резултату конкурса и на који начин ћете бити обавијештени о истом.

О детаљнијим информацијама можете се информисати код савјетника за запошљавање о укључивању на обуку за активно тражење посла у Центру за информисање, савјетовање и обуку (CISO) као и у Клубу за тражење посла (Job club), а више о овоме читајте на ЛИНКУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана