Занатлије из илегале свима праве штету

Жељка Кокот
Занатлије из илегале свима праве штету

Бањалука - Предузетници који у кућама и становима послују на црно вјешто измичу инспекторима којима је за претрес приватних стамбених просторија потребан судски налог до кога долазе тешко и споро, а тиме угрожавају оне који легално послују и измирују обавезе према држави.

Производња и продаја хране, козметике, обуће, одјеће или уникатног накита и пружање фризерских, козметичких, па чак и стоматолошких услуга на кућној адреси узели су маха, а власници илегалног бизниса зарађују хиљаде марака од којих држава не убире ни фенинг пореза.

У Инспекторату РС кажу да се у случајевима основане сумње да неко у приватним стамбеним објектима обавља нерегистровану дјелатност обраћају судским органима са захтјевом за издавање налога којим се одобрава улазак у приватни простор.

- Проблем је што у тим случајевима најчешће, из нама непознатих разлога, останемо ускраћени за одговор надлежног суда - кажу у Инспекторату РС.

Илегална продаја робе и пружање услуга осим држави штету наноси и легалним предузетницима из исте бранше којима због нижих цијена преотимају муштерије.

- Њихови клијенти који покушавају профитирати нису свјесни у какву се опасност на овај начин упуштају. Стручност оваквих особа је више него спорна, а постоји и велика опасност од разних инфекција и заразних болести, јер фризери, козметичари и стоматолози пружају услуге у нехигијенским кућним условима - упозоравају у Инспекторату и додају да потрошачи за робу купљену на овај начин немају могућност рекламације, замјене, подношења жалбе или враћања новца, што угрожава њихова права.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже да су више пута упозоравали да ће високи фискални, а посебно непотребни парафискални намети довести до омасовљавања рада на црно.

- Занатлијама се не исплати да легално раде у таквом пословном амбијенту и зато одјављују радње и исте услуге пружају становима и гаражама гдје су недодирљиви за инспекцију - каже Братић.

Иако на евиденцији бироа за запошљавање има аутомеханичара, молера, обућара, фризера и козметичара, Братић каже да је у већини случајева то привидно.

- На бироу су евидентирани само због здравственог осигурања, али је већина њих запослена у кућама и не спадају у незапослене - каже Братић и додаје да занатлија никада не може остати гладан, јер посједује специфично знање да пружа услуге које су људима увијек потребне.

Двије и по године чекају на суд

У Инспекторату РС кажу да су примили анонимну пријаву да се један стоматолог у пензији бави овим послом у свом стану и да су се обратили надлежном суду.

- Упутили смо захтјев за одобрење претреса у стану још почетком 2014. године, али до сада нам није стигао никакав одговор - кажу у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана