Уз нашу ракију наздрављају и странци

Јелена Станић
Уз нашу ракију наздрављају и странци

БАЊАЛУКА - Да је ракија произведена у погонима у БиХ и те како цијењена међу иностраним потрошачима показује и податак да је за девет мјесеци ове године вриједност извоза тог алкохолног пића премашила девет милиона марака.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ казали су да је за девет мјесеци извезено алкохолно пиће вриједно скоро 18 милиона марака, док је увезено више од 137 милиона марака.

- Највећу извозну вриједност имали су ракија, ликери и слична алкохолна пића, којих је извезено више од 9,3 милиона КМ. Пива и вина из БиХ је извезено у вриједности нешто већој од 8,5 милиона, од чега се око 4,5 милиона односи на вино од свјежег грожђа - појаснили су у УИО за “Глас”.

То су и топ три алкохолна пића која у БиХ стижу из страних дестилерија, винарија и пивара.

- Од јануара до октобра ове године највише је увезено пива и то у вриједности око 89,8 милиона марака, затим слиједи ракија и остала алкохолна пића вриједна око 22 милиона марака, а најмање је увезено вина и то у вриједности од око 19,8 милиона марака - рекли су у УИО.

Ракије и ликери на наше тржиште најчешће стижу из Србије, Енглеске, Њемачке и Србије, док се ова пића справљена у БиХ највише пласирају у Словачкој, Србији, Хрватској и Аустрији.

У компанији “Приједорчанка” из Приједора казали су да је ракија заштитни бренд овог региона, због чега грађани дају предност домаћој производњи.

- Чињеница коју не треба занемарити је да смо ми традиционално произвођачи ракија, заједно са Србијом те да на нашем тржишту има велики број домаћих произвођача ракије, као и велики број домаћинстава која сами производе ракију - казала је Богдана Билбија из “Приједорчанке”.

Она је додала да се нада да ће, што се тиче ракије, али и других домаћих производа, предност и већински удио на тржишту чинити баш домаћи производи, а да се увози оно што немамо.

Билбија је нагласила да су домаћи брендови ракија све више цијењени у иностранству.

- Све је веће интересовање преко границе за наш бренд “газдина ракија”, што значи да су купци препознали квалитет који нудимо - рекла је Билбија додајући да свако пиће има своју клијентелу те да је извјесно да ће ракија бити све више конзумирана, попут вискија, у годинама које долазе, јер глобализација и нашим производима отвара врата свијета.

И у бањалучком “МБ Импексу” сматрају да је квалитет домаће ракије неспоран, чему свједочи и податак да спремају извоз овог жестоког пића и преко океана.

- Да наши производи нису квалитетни, ни ми ни колеге не бисмо опстали - казали су “МБ Импексу” додајући да странци све више препознају квалитет њихових производа, што потврђује и чињеница да њихове производе, као што су ракија “дивна” и ликер “баба вишња”, увелико спремају за извоз у Америку.

Вермут

Према подацима УИО у овој години из БиХ није извезен ниједан литар вермута и осталих ароматизованих вина.

- За разлику од извоза, овог алкохолног пића је у БиХ увезено у вриједности нешто већој од 101.000 КМ - наводе у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана