У Приједору организован први инвестициони форум дијаспоре

Агенције
У Приједору организован први инвестициони форум дијаспоре

Приједор - Готово 300 гостију из БиХ, региона и Европске уније окупило се данас у Приједору на првом дводневном инвестионом форуму босанскохерцеговачке дијаспоре - BHdiaFor 2013 с циљем стимулисања чланова дијаспоре и других да инвестирају у Босну и Херцеговину и у приједорску регију или успоставе пословну сарадњу.

На скупу учествују бројни високи гости, међу којима су гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, градоначелник Приједора Марко Павић, предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић, те представници Свјетског савеза дијаспоре БиХ, међународних институција те надлежних ентитетских и државних институција.

На Форуму је истакнуто како је циљ повећање инвестиција у регију Приједор и успостава пословне сарадње између приједорских компанија и компанија у иностранству у којима раде или чији су власници чланови заједнице дијаспоре.

На овом скупу учесници ће презентовати потенцијалне инвестиционе/пословне пројекте и разговарати о умрежавању предузетника и инвеститора из БиХ и иностранства.

Регија Приједор је прихватљива за инвестиције с више аспеката, а дијаспора тог краја која живи широм свијета изузетан је потенцијал. Многи од њих су власници компанија у иностранству или раде на високим позицијама у одређеним компанијама.

У регији Приједор посебно је развијена дрвна и текстилна индустрија те металски сектор, али могућност за улагање постоји и у другим секторима.

Армин Алијагић, предсједник асоцијације Наша перспектива, која је организатор Форума, истиче да је циљ скупа повећати свијест о дијаспори као развојном потенцијалу.

Изразио је задовољаством одзивом, с обзиром да су на Форум присутни представници дијаспоре из 17 земаља свијета.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козариц казао је како грађани БиХ који живе у иностранству шаљу 3,5 милијарде КМ у БиХ, двије милијарде путем трансфера и милијарду путем пензија.

- И они заслужују да имају потребну пажњу и да их не доживљавамо само као пошиљаоце новца, него као партнере те да им омогућимо повољније услове за инвестирање, подцртао је Козарић.

Предсједник ВТК БиХ Ахмет Егрлић наглашава како дијаспора још није значајно присутна као инвеститор у БиХ, због чега је потребно мијењати пословну филозофију и приступ те дијаспору посматрати као ресурс.

Партнери на пројекту организације Форума су Град Приједор, Агенција за економски развој Града Приједора “ПРЕДА-ПД”, Вањскотрговинска комора (ВТК) БиХ, Свјетски савез дијаспоре БиХ, док је Министарство за људска права и избјеглице БиХ - Сектор за исељеништво подржало организацију форума.

Амбасада Краљевине Норвешке и Швицарска агенција за развој и сарадњу - СДЦ су финансијски подржали форум.

Према подацима Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, изван БиХ живи више од 1.350.000 људи који потичу из БиХ, а у односу на број становника то представља трећину укупног становништва БиХ.

Дијаспора је важна због потенцијалног прилива финансијских и људских ресурса у земљи. Сада, дијаспора шаље готово двије милијарде долара годишње што чини готово 20 посто БДП-а.

Ово ставља БиХ на пето мјесто међу 20 водећих земаља када се упоређује волумен дознака миграната у БДП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана