Свјетски лидери у нашим ципелама

Милијана Латиновић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Вриједне руке, махом женске, широм Републике производе квалитетну обућу на којој нам могу позавидјети многи, а у прилог томе говори чињеница да су ципеле из Српске обишле цијели свијет, јер њих носе свјетски лидери, од Александра Вучића до Владимира Путина.

Одговорност у раду и преданост одавно су на овим просторима препознале свјетске фирме, које већ годинама сарађују са домаћим предузећима и повјеравају им озбиљне послове.

Замјеник директора Фабрике обуће “Дермал”, која у Котор Варошу и Кнежеву запошљава 1.240 радника, Стефан Бубић с поносом прича за “Глас Српске” да већ осам година раде са њемачком компанијом “Хаиџ”. У погону у Кнежеву за ову компанију раде обућу производне линије “црни орао”, односно трекинг и програм ловачке опреме, у коју спада и ципела коју носи предсједник Русије.

- Ципеле које носи предсједник Путин један су од најбољих артикала на тржишту, имајући у виду да су направљене од материјала врхунског квалитета, због чега је и њихова цијена високо позиционирана. Производимо око 500 пари мјесечно, углавном по посебним наруџбама. Цијена у малопродаји је 199,9 евра. Ципела је непромочива и углавном је за шетњу, лов и друге активности - рекао је Бубић и додао да процес производње једног пара траје око два часа.

Ципела је направљена од квалитетног природног материјала, јунећег нубука, а унутра је горотекс постава. Након што је Српском и регионом одјекнула вијест да ципеле произведене у “Дермалу” носи Путин, на њихову адресу свакодневно стижу потраживања са свих страна, од Хрватске до Црне Горе.

Осим за “Haix”, раде и за “Meindl”, који је власник словеначке “Планике”, као и женску модну обућу за “Paul Green”.

- Произведемо дневно око 6.000 пари горњишта и око 1.200 пари готове обуће - истакао је Бубић, подсјетивши да су пуном паром радили и у јеку пандемије вируса корона, запошљавали додатне раднике и проширивали фабрику. Иначе, ова фабрика обуће спремала је десетине хиљада пари обуће за “Октоберфест” у Минхену, затим ципеле за енглеску и француску војску, као и за запослене у белгијским поштама, те америчке ватрогасце.

Осим квалитетних ципела из Кнежева и Котор Вароша, свијет су обишле и оне произведене у Дервенти и Бањалуци.

Власник и директор дервентске фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић с поносом прича да су све судије на Свјетском првенству у фудбалу које је одржано 2018. године у Русији носиле копачке које су направљене у овој фабрици.

- Направили смо 351 пар копачки за судије, од којих један пар чувамо у витрини као сувенир - рекао је Пазуревић. Присјетио се и како је лани припремао поклон за предсједника Србије Александра Вучића.

- Позвали су ме из Кабинета предсједнице РС Жељке Цвијановић и казали да она има жељу да предсједнику Вучићу за рођендан поклони нешто што је произведено у Српској, те је одлука пала на ципеле из “Санина” - присјетио се Пазуревић. Тек након што је пристао, сазнао је да је рођендан сутрадан. Истиче да је изабрао једне од квалитетних и удобних ципела које настају у овој фабрици и у кутију спаковао цедуљу на којој пише да су произведене у Српској. Осим тога, поносан је јер је ципеле поклонио и патријарху Порфирију, који је родом из најмлађег града Српске.  

Директор бањалучке “Беме” Маринко Умичевић прије неколико година послао је два пара ципела, а потом и папуче бившој првој дами САД Меланији Трамп. Осим тога, ципелице је послао и сину и кћерки Новака Ђоковића.

- Припремамо ципеле Ангели Меркел, за одлазак у пензију. Она штиклу не носи, биће равне, онако у њеном стилу. Једва смо дошли до броја, преко неких веза - прича Умичевић, не желећи да открије који број ципела носи Меркелова. Додао је да је план да бившој њемачкој канцеларки ципеле пошаље у децембру, за католички Божић.

- Изабрали смо баш њу да јој пензија буде удобнија у нашим ципелама. Ставићемо мали камен да је жуља, да се сјети да је овдје могла да направи нови Хонгконг, али није - поручио је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана