Svjetski lideri u našim cipelama

Milijana Latinović
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Vrijedne ruke, mahom ženske, širom Republike proizvode kvalitetnu obuću na kojoj nam mogu pozavidjeti mnogi, a u prilog tome govori činjenica da su cipele iz Srpske obišle cijeli svijet, jer njih nose svjetski lideri, od Aleksandra Vučića do Vladimira Putina.

Odgovornost u radu i predanost odavno su na ovim prostorima prepoznale svjetske firme, koje već godinama sarađuju sa domaćim preduzećima i povjeravaju im ozbiljne poslove.

Zamjenik direktora Fabrike obuće “Dermal”, koja u Kotor Varošu i Kneževu zapošljava 1.240 radnika, Stefan Bubić s ponosom priča za “Glas Srpske” da već osam godina rade sa njemačkom kompanijom “Haidž”. U pogonu u Kneževu za ovu kompaniju rade obuću proizvodne linije “crni orao”, odnosno treking i program lovačke opreme, u koju spada i cipela koju nosi predsjednik Rusije.

- Cipele koje nosi predsjednik Putin jedan su od najboljih artikala na tržištu, imajući u vidu da su napravljene od materijala vrhunskog kvaliteta, zbog čega je i njihova cijena visoko pozicionirana. Proizvodimo oko 500 pari mjesečno, uglavnom po posebnim narudžbama. Cijena u maloprodaji je 199,9 evra. Cipela je nepromočiva i uglavnom je za šetnju, lov i druge aktivnosti - rekao je Bubić i dodao da proces proizvodnje jednog para traje oko dva časa.

Cipela je napravljena od kvalitetnog prirodnog materijala, junećeg nubuka, a unutra je goroteks postava. Nakon što je Srpskom i regionom odjeknula vijest da cipele proizvedene u “Dermalu” nosi Putin, na njihovu adresu svakodnevno stižu potraživanja sa svih strana, od Hrvatske do Crne Gore.

Osim za “Haix”, rade i za “Meindl”, koji je vlasnik slovenačke “Planike”, kao i žensku modnu obuću za “Paul Green”.

- Proizvedemo dnevno oko 6.000 pari gornjišta i oko 1.200 pari gotove obuće - istakao je Bubić, podsjetivši da su punom parom radili i u jeku pandemije virusa korona, zapošljavali dodatne radnike i proširivali fabriku. Inače, ova fabrika obuće spremala je desetine hiljada pari obuće za “Oktoberfest” u Minhenu, zatim cipele za englesku i francusku vojsku, kao i za zaposlene u belgijskim poštama, te američke vatrogasce.

Osim kvalitetnih cipela iz Kneževa i Kotor Varoša, svijet su obišle i one proizvedene u Derventi i Banjaluci.

Vlasnik i direktor derventske fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević s ponosom priča da su sve sudije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje je održano 2018. godine u Rusiji nosile kopačke koje su napravljene u ovoj fabrici.

- Napravili smo 351 par kopački za sudije, od kojih jedan par čuvamo u vitrini kao suvenir - rekao je Pazurević. Prisjetio se i kako je lani pripremao poklon za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Pozvali su me iz Kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović i kazali da ona ima želju da predsjedniku Vučiću za rođendan pokloni nešto što je proizvedeno u Srpskoj, te je odluka pala na cipele iz “Sanina” - prisjetio se Pazurević. Tek nakon što je pristao, saznao je da je rođendan sutradan. Ističe da je izabrao jedne od kvalitetnih i udobnih cipela koje nastaju u ovoj fabrici i u kutiju spakovao cedulju na kojoj piše da su proizvedene u Srpskoj. Osim toga, ponosan je jer je cipele poklonio i patrijarhu Porfiriju, koji je rodom iz najmlađeg grada Srpske.  

Direktor banjalučke “Beme” Marinko Umičević prije nekoliko godina poslao je dva para cipela, a potom i papuče bivšoj prvoj dami SAD Melaniji Tramp. Osim toga, cipelice je poslao i sinu i kćerki Novaka Đokovića.

- Pripremamo cipele Angeli Merkel, za odlazak u penziju. Ona štiklu ne nosi, biće ravne, onako u njenom stilu. Jedva smo došli do broja, preko nekih veza - priča Umičević, ne želeći da otkrije koji broj cipela nosi Merkelova. Dodao je da je plan da bivšoj njemačkoj kancelarki cipele pošalje u decembru, za katolički Božić.

- Izabrali smo baš nju da joj penzija bude udobnija u našim cipelama. Stavićemo mali kamen da je žulja, da se sjeti da je ovdje mogla da napravi novi Hongkong, ali nije - poručio je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana