Свјетска банка отпушта и штеди

Танјуг
Свјетска банка отпушта и штеди

Вашингтон - Предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким најавио је укидање 500 радних мјеста у тој институцији и отказе за 250 радника, што је прво велико отпуштање запослених у склопу планиране реорганизације те финансијске институције.

У интерном допису који је процурио у јавност Ким наводи да ће угасити око 500 радних мјеста у институционалном, управном и административном одјељењу, али и у сектору финансија, технологије и контроле. Дио од тих 500 појединаца биће, међутим, у могућности да аплицира за позицију у неком другом одјељењу Свјетске банке, као на примјер сектору за финансијску и техничку помоћ земљама у развоју. Поред гашења попуњених радних мјеста и отпуштања запослених, биће елиминисано и око 70 упражњених радних мјеста.

- Отпуштање запослених неопходно је како би се наши кадрови боље прилагодили новој стратегији - наведено је у Кимовом допису.

У документу је истакнуто да ће резови бити дјелимично неутралисани кроз ангажовање од 250 до 300 радника у центру Свјетске банке у индијском граду Ченају.

Свјетска банка има око 9.000 запослених широм свијета, а највећи број њих ради у сједишту те институције у Вашингтону.

Ким је прије двије године именован за предсједника Свјетске банке и од тада се залаже за промјену начина функционисања те институције захтијевајући већи фокус на елиминисање сиромаштва. Осим рационализације броја запослених, Ким је најавио и буџетске резове "тешке" 400 милиона долара с циљем да се Свјетска банка учини конкурентнијом у односу на ривале из земаља у развоју и да се повећа кредитирање у земљама са средњим примањима. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана