Произвођачи пелета излазе на улицу

 Милијана Латиновић
Произвођачи пелета излазе на улицу

БАЊАЛУКА - Домаће тржиште је подмирено пелетом, што потврђује и податак да је за мјесец дана продата свега тродневна производња тог енергента, а због неразумијевања надлежних да одобре извоз произвођачи најављују обуставу производње и излазак на улице.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је за “Глас Српске” да су произвођачи пелета на ивици катастрофе.

- Потражње нема, а извоз није одобрен. Уз поскупљење струје од 1. јануара то значи да цијена ограничена на 480 марака плус ПДВ више није рентабилна. То за произвођаче значи пропаст и гашење погона најкасније 31. децембра. Стижу опомене од банака, произвођачи не могу да сервисирају своје обавезе, а притишћу и инострани купци који су почетком године уплатили наруџбе. Неки су вратили новац, други немају одакле - рекао је Ивановић.

Забрана извоза у иностранство и сви проблеми са којима се суочавају посебно погађају произвођаче у Српској, имајући у виду да је око 80 одсто производње тог енергента сконцентрисано у РС.

- Домаће тржиште је подмирено и ово је велика неправда према произвођачима пелета који запошљавају хиљаде радника. Инвестиције у производњу мјере се стотинама милиона марака, а штета од забране извоза између осталог је и мањи прилив новца у државну касу - рекао је Ивановић.

Нагласио је да би произвођачи требало да се састану данас те да би на том састанку требало да буду договорени и наредни кораци.

- Немамо избора осим да изађемо на протесте. Обуставићемо даљу производњу и продају, а вјероватно ћемо извести и камионе на улицу - поручио је Ивановић.

Упозорава да је све заказало и да произвођачи не знају куда све ово води.

- Надлежни су сада презаузети расподјелом фотеља, а на реални сектор нико и не мисли. Потребан нам је још активнији ангажман Владе Српске да бисмо ријешили овај проблем. Имали смо велику могућност да на европско тржиште извеземо значајне количине да тамо остварујемо зараде након што смо подмирили домаће становништво, али ето није нам омогућено. Све је поскупјело, а чини се споран је само пелет - казао је Ивановић.

Он је поручио да се Европа сналази и да ни они више неће да чекају на нас те да се једном изгубљено тржиште тешко може поново вратити.

Савјет министара БиХ је у октобру донио одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. јануара 2023. године.

Забрана извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета односи се на 12 тарифних ознака и укључује обловину и пелет од дрвета, а циљ је како су тада навели спречавање несташице и ублажавање посљедица за становништво и привреду проузрокованих растом цијена и кризом на свјетском тржишту енергената.

Писмо

Горан Ивановић је најавио да ће произвођачи саставити и писмо које планирају да упуте ОХР-у. Осим тога план је да допис пошаљу и Европској комисији.

- Влада Републике Српске је подржала нашу иницијативу и упутила захтјев Савјету министара БиХ да се извоз одобри на 60 дана, међутим, на нивоу БиХ није било слуха и одлука није усвојена - рекао је Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана