Потражња за аутомобилима драстично пала

Анита Јанковић Речевић
Потражња за аутомобилима драстично пала

БАЊАЛУКА - Увоз возила на тржиште БиХ за шест мјесеци ове године склизнуо је за око 62 одсто, а трговци четвороточкашима тврде да је разлог за то­ епидемија вируса корона због које је потражња за аутомобилима преко ноћи драстично смањена.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, на домаће тржиште од јануара до краја јуна увезено је укупно 17.499 аутомобила, од чега 14.600 половњака. Укупна вриједност свих увезених возила износила је 294,9 милиона КМ, а увозници су на њих платили дажбине у износу од 54 милиона марака.

Подаци УИО показују да су у истом периоду прошле године на тржиште БиХ увезена 45.854 аутомобила вриједна 469,4 милиона марака. Од тог броја, 41.255 се односило на увоз половних аутомобила. 

У ауто-кући “Браћа Ђукић” кажу да су негативни бројеви резултат кризе изазване епидемијом вируса корона која је срозала комплетну економију. 

- Пад продаје је и те како осјетан у односу на ранији период и процентуално се креће између 30 и 40 одсто. Иста ситуација је и у европским земљама, свугдје биљеже негативне резултате - прича трговац у ауто-кући “Браћа Ђукић” Жељко Васлић.

Према његовим ријечима, продаја је ранијих година у љетним мјесецима традиционално била добра, али сада је слика потпуно другачија.

- Јануар и фебруар су увијек танки, тако је било и ове године, али таман када смо у марту очекивали да продаја процвјета, десио се вирус. Грађани који су имали буџет за куповину или замјену возила одустали су од тих планова. Људи су у грчу због болести и сви чекају неке боље дане - истиче Васлић. 

Директор продаје “Верано моторса” Мирко Ћосић каже да пад потражње није мимоишао ни њихово предузеће.  

- Имамо пад као и остали у нашој бранши. Пуна два мјесеца смо били затворени, нисмо радили, тако да посматрајући првих шест мјесеци ове године, продаја је пала нешто изнад 30 одсто у односу на исти период лани. Међутим, када смо поново почели са радом, морам рећи да смо, с обзиром на ситуацију, задовољни бројем продатих аутомобила током маја и јуна, а ево, сада и јула. Осјетно је потражња смањена, али имамо неких раније уговорених послова који то балансирају - рекао је Ћосић.

Директор сарајевског салона “Херц ауто” Севдалија Бајрић каже да је продаја возила преполовљена.

- Многи грађани су остали без посла, економија је у паду, мало ко се усуђује подизати кредите, а и они који имају нешто уштеђевине чувају тај новац за не дај боже. Због свега тога пословање ауто-кућа је и те­ како угрожено и вјерујем да ће многи одустати од овог посла - прича Бајрић и додаје да врхунац кризе када је у питању продаја аутомобила очекује од новембра.

Цијене исте

Севдалија Бајрић каже да, упркос смањеној потражњи, није дошло до појефтињења возила.

- Цијене нису мијењане на Западу, одакле увозимо возила, тако да ни ми генерално нисмо могли оборити цијене. Плацеви на којима је било доста залиха ишли су на спуштање цијена, али то је незнатно - рекао је Бајрић и додао да грађани углавном бирају јефтинија возила. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана