Пашалић: Суфинансирање за воћаре од 30 одсто

Срна
Пашалић: Суфинансирање за воћаре од 30 одсто

ЧЕЛИНАЦ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да Влада Српске и ово министарство подржавају произвођаче воћа, укључујући и боровница, суфинансира са 30 одсто инвестирања у засаде, набавку садница, системе за наводњавање и противградне мреже.

Пашалић је данас обишао засад произвођача боровница Огњена Пејаковића у Опсјечком, општина Челинац.

Он је истакао да сваки произвођач који произведе килограм воћа има одређену премију која варира из године у годину, чиме им се компензује разлика у цијени.

"Кад је цијена нижа, исплаћујемо већу премију и обрнуто", рекао је новинарима Пашалић.

Он је навео да је боровница перспективна воћна врста у Српској и БиХ и значајна је у исхрани, а постоје агроеколошки и други предуслови за интензивније подизање нових засада.

Пашалић је навео да је ово биљка сјеверних подручија и да Српској има доста боровнице у Подрињу, Крајини, Романији.

"За сада се боровнице из Републике Српске продају у свјежем стању или се замрзавају. Немамо неких већих количина прерађених боровница у смислу сушења, али то је добра варијанта, јер та воћка након сушења има концентрованији удио храњивих материја", додао је Пашалић.

Пашалић је додао да у Српској има тек четрдесетак регистрованих произвођача боровнице који производе за тржиште, а уз њих је и већи број газдинстава који имају мале засаде за своје потребе.

Огњен Пејаковић је рекао да узгаја боровницу од 2014. године и да се садашњи засад налази у седмој години вегетације, додајући да боровница има ту предност што, између осталог, подноси ниске температуре у раном цвјетању.

Он очекује да ће уз помоћ ресорног министарства и општине, мимо свјеже боровнице, кренути према даљој преради као што је сушена боровница.

Начелник општине Челинац Владо Глигорић рекао је да производа боровнице има перспективу у наредном периоду и да је то добра прича од значаја за локалну заједницу. Он је рекао да има успјешних примјера пољопривредних произвођача на подручју ове општине који уз помоћ ресорног министарства и општине унапређују своју производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана