Интензивирана припрема градње вјетроелектране "Гребак"

Срна
Foto: Илустрација

НЕВЕСИЊЕ - Интензивирана је припрема изградње вјетроелектране "Гребак" у општини Невесиње, прве у Републици Српској у коју ће инвеститори из Њемачке уложити 136 милиона КМ, саопштено је из ове локалне заједнице.

У току је израда приступних путева, монтажног платоа и градилиштног кампа, као и измијештање далековода у зони извођења радова.

Из општине Невесиње наводе да дају пуну подршку реализацији овог великог енергетског пројекта.

"Након завршетка пројекта, који је најављен до краја 2022. године, приступне саобраћајнице остаће на располагању становништву", наводи се на интернет страници општине.

Извршни директор вјетроелектране "Гребак" Миралем Чампара рекао је да је инвеститор урадио елаборат о експропријацији и да ће од брзине рјешавања имовинско-правних односа зависити динамика изградње објеката.

Он је навео да је у току изградња платоа од 7.000 метара квадратних који треба да задовољи потребне критеријуме да преко њега може да пређе терет од 100 тона, као и пробијање трасе за прву дионицу саобраћајнице од 1.200 метара.

"Укупна дужина приступне саобраћајнице широке 4,5 метара износи девет километара", рекао је Чампара.

Он је подсјетио да је планирано постављање десет турбина укупне инсталисане снаге 66 мегавата које ће имати годишњу производњу струје од 170 гигават часова.

Грађевински инжењер Бојан Савић из општинског Одјељења за просторно уређење рекао је да ће општина пружити подршку свим активностима у вези са иградњом вјетроелектране "Гребак".

Он је додао да је у току измијештање далековода који се користи за напајање базне станице "М:тела", јер се налази у зони приступне саобраћајнице.

Савић је нагласио да ће општина Невесиње имати користи од концесионе накнаде и од приступних путева.

Вјетроелектрана "Гребак", која би требало да до краја 2022. године буде прикључена на далековод Мостар-Невесиње, прва је вјетроелектрана у Републици Српској и највећа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана