Србин у САД држи предавања о томе како постати алфа мужјак

Б92
Србин у САД држи предавања о томе како постати алфа мужјак

Шта неког мушкарца чини алфом? Можда самопоуздање, успјех на професионалном плану, снага, шарм? Или смо сви у заблуди?

Идеја о томе да постоје алфа мушкарци који у друштву доминирају у односу на такозване бета мушкарце уткана је дубоко у поре друштва. Њу заговара и "наше горе лист" Стефан Ђорђевић, некадашњи стажиста у НАСА, а сада предавач на онлајн курсу о међуљудским односима под насловом: "Како прићи женама: Ефикасни начини да постанете алфа".


Он вјерује да је проучавање женског понашања "наука, баш као биологија и физика" и открио је да је у посљедње четири године био на 150 љубавних састанака.

"Курс је намјењен онима који су стидљиви, неспретни или чудни на неки начин. Ја сам био веома стидљив и смотан, док нисам научио тајне јавног говора и женско-мушког разговора", каже Ђорђевић.

Већину његових клијената чине усамљени мушкарци, који имају између 18 и 27 година. Сви они вјерују да могу постати "алфа мужјаци" и промјенити свој живот.

Недостатак Стефановог курса, пише Индепендент, јесте тај што он потјенцира да постоји само један начин за освајање жена и да је самопоуздање све што је потребно да би неко био алфа.

Истраживања показују да је друштвена доминација оно што мушкарце везује за идеју о алфа мужјаку и то више него било шта друго.

"Истраживања су показала да мушкарац који је доминантан у друштву најбоље пролази са женама и да код других мушкараца изазива осећај ниже вредности", сматра клинички психолог др Винита Мехта.

То је потврдила и једна од најранијих студија о вези између доминације и привлачности спроведена 1987. године.

Дакле, црно-бијела идеја о алфа и бета мушкарцима не пије воду, јер је мушкост заправо мултидимензионална, као што су и људи генерално.

"Најатрактивнији мушкарац има разне особине које, поред самопоуздања, укључују љубазност, посједовање одређених вјештина и добру репутацију у друштву", каже Мехта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана