Srbin u SAD drži predavanja o tome kako postati alfa mužjak

B92
Srbin u SAD drži predavanja o tome kako postati alfa mužjak

Šta nekog muškarca čini alfom? Možda samopouzdanje, uspjeh na profesionalnom planu, snaga, šarm? Ili smo svi u zabludi?

Ideja o tome da postoje alfa muškarci koji u društvu dominiraju u odnosu na takozvane beta muškarce utkana je duboko u pore društva. Nju zagovara i "naše gore list" Stefan Đorđević, nekadašnji stažista u NASA, a sada predavač na onlajn kursu o međuljudskim odnosima pod naslovom: "Kako prići ženama: Efikasni načini da postanete alfa".


On vjeruje da je proučavanje ženskog ponašanja "nauka, baš kao biologija i fizika" i otkrio je da je u posljednje četiri godine bio na 150 ljubavnih sastanaka.

"Kurs je namjenjen onima koji su stidljivi, nespretni ili čudni na neki način. Ja sam bio veoma stidljiv i smotan, dok nisam naučio tajne javnog govora i žensko-muškog razgovora", kaže Đorđević.

Većinu njegovih klijenata čine usamljeni muškarci, koji imaju između 18 i 27 godina. Svi oni vjeruju da mogu postati "alfa mužjaci" i promjeniti svoj život.

Nedostatak Stefanovog kursa, piše Independent, jeste taj što on potjencira da postoji samo jedan način za osvajanje žena i da je samopouzdanje sve što je potrebno da bi neko bio alfa.

Istraživanja pokazuju da je društvena dominacija ono što muškarce vezuje za ideju o alfa mužjaku i to više nego bilo šta drugo.

"Istraživanja su pokazala da muškarac koji je dominantan u društvu najbolje prolazi sa ženama i da kod drugih muškaraca izaziva osećaj niže vrednosti", smatra klinički psiholog dr Vinita Mehta.

To je potvrdila i jedna od najranijih studija o vezi između dominacije i privlačnosti sprovedena 1987. godine.

Dakle, crno-bijela ideja o alfa i beta muškarcima ne pije vodu, jer je muškost zapravo multidimenzionalna, kao što su i ljudi generalno.

"Najatraktivniji muškarac ima razne osobine koje, pored samopouzdanja, uključuju ljubaznost, posjedovanje određenih vještina i dobru reputaciju u društvu", kaže Mehta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana