Ово је прави разлог зашто људи не користе заштиту

Агенције
Ово је прави разлог зашто људи не користе заштиту

Једино средство контрацепције које штити и од трудноће и од полно излијечивих болести јесте кондом и сви знамо гдје можемо да га набавимо. Па зашто, онда, људи не користе кондоме?

Компанија "Тројан", која се бави производњом кондома, недавно је у Америци спровела истраживање о коришћењу овог контрацептивног средства. Резултати показују да око 50 одсто жена не може у потпуности да се опусти током сексуалног односа уколико не користе кондом, али од 80 одсто људи који су изјавили да је коришћење кондома веома важно, чак 41 одсто признало је да током посљедњег односа није користило кондом. Међу људима који нису користили кондом, 40 одсто изјавило је да је то учинило без било каквог разговора с партнером о томе. А у новим везама, 62 одсто престало је да користи кондом након мјесец или два, а 50 одсто није жељело да се изјасни о томе.

Дакле, људи не уживају у потпуности у сексу без кондома, не користе их, али и не разговарају о томе. Шта је узрок томе?

Вјероватно вам се већ до сада десило да у тренутку страсти упитате партнера има ли кондом, а он вас погледа као да имате двије главе – не само да нема, већ не разумије зашто бисте такво питање уопште и поставили.

У том тренутку имате два избора. Један је да кажете "Онда ништа, други пут. Хвала лијепо", а други да пристанете на однос – само овај пут.

Нажалост, дешава се да жене, из осјећања срамоте, жеље да угоде партнеру или у жекљи да избјегну сукоб, погазе своје принципе и упусте се у ризичан однос. А ако се деси једном, велика је вјероватноћа да ће се десити више пута.

Али нису само мушкарци склони изговорима попут "није исти осјећај", "немам полно преносиву болест" и "не може тако лако да се затрудни". Притисак врше обије стране, а жене су такође склоне томе да вјерују да њихови партнери не желе да користе кондом па се воде логиком да, што прије престану са употребом, више ће га задовољити. Не падајте на изговоре попут "Зар не желиш да будемо једно? Зашто ми не вјерујеш? Толико дуго смо заједно. Зар ти не значим ништа?" Према Тројановом истраживању, прва три разлога зашто људи не користе кондоме су повјерење, посвећеност и осјећање ексклузивности. Другим ријечима, људи мјешају интимност и повјерење с безбједношћу, а то није иста ствар.

Проблему никако не погодује и чињеница да је употреба кондома нашироко протерана из поп културе и поља забаве, па је тако 75 одсто људи изјавило да не може да се сјети када је посљедњи пут на телевизији видјело препоруке за употребу кондома. Можете ли ви?

Такође, 50 одсто људи сматра да и мушкарци и жене сносе подједнаку одговорност за куповину кондома, али је чињеница да се у реалности та обавеза обично препушта мушкарцима. Разлог за ово је осјећање срамоте, поготово уколико неко уочи да жена носи кондом.

Закључак? О кондомима би требало разговарати знатно чешће и отвореније. Само на тај начин наше везе постаће здравије и безбједније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана