Бизарни обичај парења: Како то ради јеж без да се набоде?

express.hr
Бизарни обичај парења: Како то ради јеж без да се набоде?

Од сексуалних предатора до дуготрајних удварања, код животиња је све могуће. Један од најбизарнијих начина парења имају жирафе, које користе урин за привлачење.

Ако сте се када запитали како то раде јежеви а да се не набоду, вријеме је да сазнате како се мужјаков пенис налази отприлике у средини стомака. Женка за вријеме парења подиже стражњицу и вагину те тако омогућава пенетрацију без озљеђивања.

Медоносне пчелице
Ове корисне животиње имају поприлично ризичан начин парења, барем што се тиче мужјака. Након чина парења, женка мужјаку отргне стомак и гениталије од тијела трута. У свијету инсеката женке су обично те које су предатори, а у већини случајева су и веће од мужјака.

Црвене змије подвезице
Ове су змије растом мале али отровне, а живе у Канади и на сјеверозападу САД-а. Њихово крајње необично парење одвија се у оргијама у којима судјелује њих неколико стотина. Обично се стисну у јаму, а на једну женку може "доћи" и 50- ак мужјака. Ова "гнијезда" парења могу бити висока готово метар. Понекад жена због притиска тијела изнад себе угине. Но и понеки мужјаци те врсте могу отпуштати мирис истовјетан онима које имају женке, па често и они буду мета "расположених" мужјака.

Хоботница аргонаут
У овој врсти постоји велика непропорционалност према величини. Женке с кућицом нарасту до 30 центиметара, док мушкарци досежу тек око два центиметра и модификованом "руком" пребацују руку у тијело женке. Након оплодње, женка одвоји ту руку од мужјака.

Виптаил гуштер
Ова је врста искључиво женска, а размножавају се путем партеногенезе. Сваком гуштеру циклус овулације траје од 21. до 28. дана, а ако се два смјесте у заједнички кавез онда их сикрокизују, па се један гуштер понаша попут мужјака. Након неког времена мијењају улоге. Резултат овакве оплодње је потомак који је истовјетни клон мајке.

Риба грдобина
Ове рибе се размножавају на уникатан начин. Мужјак који се роди нема развијен пробавни систем стога врло брзо мора наћи женку која има све пробавне системе. Након што пронађе одговарајућу, приљуби јој се на бок гризући је да она испусти ензиме који узрокују отапање коже због чега се фиксно споје. Затим мужјак одлази, а у женки остаје довољна количина сперме с којом оплођује јајашца до каја живота.

Стјенице
Њихова је оплодња специфична јер у току ње мужјак уопште не обраћа пажњу на полне органе женке. Напросто ју убоде са сексуалним органом који сличи мачу у било који дио тијела. Овакво је размножавање настало као еволуцијски одговор на сламање женског отпора и избјегавања парења.

Риба клаун
Ова изузетна врста има способност мијењања спола. Живе заједно у малим групама, највећа је женка, други по величини је мужјак, а остали су мужјаци који се не паре. Уколико женка угине, мужјак долази на њено мјесто и постаје женка, а највећи од преосталих риба постаје мужјак за парење.

Жирафе
Женке жирафа чине групе од око 12 чланица, које повремено укључују неколико младих мужјака. Мужјаци уобичајено живе у крдима "нежења" често водећи врло усамљене животе. У вријеме парења неколико старијих мужјака оплоде све женке у крду. Плодност женки одређују на начин да јој њушкају стражњицу све док им она не уринира у уста. Помоћу окуса потом одређују тјера ли се или не.

Дикобраз
Женке дикобраза заинтересоване су за парење само осам до 12 сати годишње, а у том се периоду паре без престанка. Уколико се мужјак умори, напросто пређу на другог. Заинтересовани мужјаци стоје на стражњим ногама и прскају женку млазом урина. Ако она није заинтересована, производиће звукове попут вриска те се трести како би одбацила урин са себе.

Зечеви
Ове животиње су познате по томе што у врло кратком времену добију велик број потомака. Сезона парења започиње у прољеће. Након што мужјак успије завести женку она сједне на тло и подигне реп, па се мужјак попне на њу и загризе у њена леђа. Иако имају много сексуалне енергије, сам чин парења траје једва 20- ак секунди.

Лисице
У вријеме парења лисице се гласају карактеристичним лавежом, а мужјаци завијањем. Чин се најчешће одвија у јазбини,а женке лија као мудре животиње у вријеме парења дозвољавају приступ свим мужјацима. Након што је оплођена, женка се повлачи, а мужјаци траже нову дружицу за парење. Попут паса, и лисице се након свршеног чина могу заглавити.

Тачкасте хијене
За разлику од осталих хијена, женке ове врсте имају псеудо пенис који је заправо повећани клиторис. Кроз њега уринирају, рађају, али се он по потреби шири за чин парења. Будући да су женке веће од мужјака те на стратешки смјештене гениталије, саме одлучују с којим ће се мужјаком парити.

Црвени јелен
У овој врсти влада велика конкуренција за част ко ће бити мужјак који ће оплодити женку. Након што два мужјака укрсте рогове они се гурају све док један не попусти. Остали мужјаци који нападају крдо чекају прву прилику да нешто окупира пажњу јелена "бранитеља" крда како би побјегли са женком из крда.

Блитвина пипа
Код ове врсте кукаца мужјак се подиже на женкина леђа те ју потиче на парење "масирајући" јој очи и леђа. Након парења могу остати на женкиним леђима и до мјесец дана, како би спријечили супарнике који се желе парити с њом да се приближе.

Пуж виноградњак
Имају развијен комплексан систем удварања, који може трајати и до 20 сати. Већина њих имају и женске и мушке сполне органе, а нису ријетке ситуације у којима се паре у односу два на један.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана