Да ли сте знали да ове ствари смањују жељу за сексом?

GS
Foto: Instagram

Низак либидо не мора бити нерјешив проблем, може се побољшати мијењањем одређених навика.

Премда ће многи у случају ниског либида посегнути за бочицом лијекова, стручњаци тврде да рјешење тог проблема може бити и знатно једноставније. За јачање либида и повратак сексуалне жеље довољно је промијенити прехрамбене и остале свакодневне навике, а први резултати ће се брзо показати, пише Ромпер.

Бијели хљеб

Конзумирање већих количина бијелог хљеба и других прерађених угљених хидрата поткопава сексуалну жељу и снижава ниво либида.

"Намирнице попут бијелог хљеба брже ослобађају шећер него намирнице које садрже цјеловите житарице, а већи ниво шећера повезан је с бржим падом енергије, зато нећете имати потребну енергију за секс", тврди Хелен Бонд.

Осим на енергију, ваши нивои шећера дјелују на накупљање вишка масног ткива и повећање количине естрогена, узрокујући мањак тестостерона који има важну улогу у либиду како мушкараца, тако и жена.

- Уколико сте гојазни, нећете се осјећати привлачно, па ће аутоматски и жеља за сексом бити мања - тврди гинеколог Петер Бовен-Симпкинс.

Недостатак гвожђа

Докторка Радха Модгил тврди да велик број жена не уноси довољне количине гвожђа што временом изазива његов хронични недостатак.

"Низак ниво гвожђа смањује квалитет крви и ниво енергије, изазивајући осјећај исцрпљености. А исцрпљеност баш и није стање у којем бисте пожељели имати полни однос", тврди докторка Модгил.

Један од најбољих извора гвожђа је црвено месо које подстиче отпуштање аминокиселина из мозга, доносећи добро расположење. Осим гвожђа, црвено месо је богато витамином Б који помаже у претварању угљених хидрата у енергију потребну цијелом организму.

Поред витамина Б и гвожђа, у месу се налази и цинк који подиже ниво тестостерона потребног за јачање сексуалне жеље код мушкараца и жена.

Тијело облика јабуке

Тијело облика јабуке подразумијева шири струк због којег се у организму налазе мање количине хормона глобулина који веже полне хормоне (СХБГ) који се производе у јетри.

"Тај протеин је важан јер се веже за тестостероном и преноси га кроз цијело тијело. Зато мањак СХБГ-а одмах значи и мању количину тестостерона у организму нужну за виши ниво либида", тврди доктор Марк Вандерпумп.

Пренагло губљење килограма

Велик број жена непрестано настоји да смрша да би биле што привлачније и атрактивније, али пренагло губљење вишка килограма може да убије жељу за сексом. Докторица Сарах Бревер тврди да мршављење, осим на жељу за сексом, може неповољно да утиће и на могућност зачећа.

- Уколико нагло изгубите 10 посто своје тренутне тежине, ваш организам добија знак упозорења и сматра да је изгладнио. Затим опада жеља за сексом, као и могућност уживања у сексу - тврди докторица Бревер.

Романтичан излазак на вечеру

Премда многи парови сматрају да ће одлазак на вечеру уз свијеће да подстакне жељу за сексом у спаваћој соби, често се догађа управо супротно. Наиме, оброк од три слиједа умара организам и одузима му потребну енергију.

- Два сата након оброка тијело је усмјерено на варење хране и осјећамо се поспано и уморно. Храна богата угљеним хидратима која се често послужује у ресторанима производи недостатак енергије па се организам тешко може довести у расположење за секс. Зато се препоручује прво секс, а тек онда одлазак на вечеру - тврди Хелен Бонд, а преносе Вијести.ме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана