ММФ послао 145 милиона марака

Маријана Миљић
ММФ послао 145 милиона марака

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) требало је јуче да исплати БиХ другу траншу вриједну 145 милиона марака из проширеног аранжмана који је БиХ уговорила са овом финансијском институцијом, казао је "Гласу Српске" резидентни представник ММФ-а за БиХ Франциско Пароди.

Извршни одбор ММФ-а одобрио је прије пет дана исплату друге транше.

Новац из кредита ММФ биће дозначен на рачун Централне банке БиХ, која је обавезна да Влади РС исплати трећину, а преостале двије трећине ФБиХ.

Новац на рачун Централне банке БиХ јуче није легао због временске разлике између двије земље. У Централној банци су навели да ће се данас огласити у вези са исплатом друге транше из проширеног аранжмана са ММФ-ом.

У ММФ-у наводе да је још рано говорити о томе које ће конкретне претходне мјере бити неопходно испунити да би закључили други преглед у оквиру аранжмана да би он могао бити настављен без сметњи.

- Уопштено говорећи, власти треба и даље да се придржавају постављених фискалних циљева. Што се тиче политика, потребно је да наставе спроводити мјере из фискалног и финансијског сектора, као и структуралне реформе с циљем унапређења пословне климе - казао је Пароди и додао да очекује да власти у Федерацији заврше процјену два телекома до септембра ове године.

Наставак аранжмана са ММФ-ом био је блокиран јер БиХ није била испунила све услове из писма намјере. Највећа препрека било је неусвајање сета закона о акцизама, а ова законска рјешења зелено свјетло у Парламенту БиХ добила су тек у другој половини јануара. Тиме је су створени и услови за наставак аранжмана.

Власти у БиХ су на адресу ММФ-а 29. јануара упутиле и додатно писмо намјере у којем су се обавезале да ће убудуће радити на стварању услова и подстицању запошљавања у привреди и да ће истовремено смањивати гломазни јавни сектор и издатке за плате запослених у њему.

Аранжман БиХ са ММФ-ом вриједан је 1,07 милијарди КМ, а закључен је у септембру 2016. године. Од тада је исплаћена само једна транша вриједна 153,78 милиона КМ, од чега је РС припало 51,26 милиона, а ФБиХ 102,52 милиона КМ.

Проблеми

Из ММФ-а су у документу о првом прогледу на основу проширеног аранжмана навели да су макроекономски услови у БиХ остали стабилни.

- Међутим, отварање нових радних мјеста је било лимитирано, незапосленост је остала на високом нивоу, посебно међу младима, а приближавање нивоу дохотка у земљама ЕУ је заустављено - саопштено је из ММФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана