MMF poslao 145 miliona maraka

Marijana Miljić
MMF poslao 145 miliona maraka

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) trebalo je juče da isplati BiH drugu tranšu vrijednu 145 miliona maraka iz proširenog aranžmana koji je BiH ugovorila sa ovom finansijskom institucijom, kazao je "Glasu Srpske" rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je prije pet dana isplatu druge tranše.

Novac iz kredita MMF biće doznačen na račun Centralne banke BiH, koja je obavezna da Vladi RS isplati trećinu, a preostale dvije trećine FBiH.

Novac na račun Centralne banke BiH juče nije legao zbog vremenske razlike između dvije zemlje. U Centralnoj banci su naveli da će se danas oglasiti u vezi sa isplatom druge tranše iz proširenog aranžmana sa MMF-om.

U MMF-u navode da je još rano govoriti o tome koje će konkretne prethodne mjere biti neophodno ispuniti da bi zaključili drugi pregled u okviru aranžmana da bi on mogao biti nastavljen bez smetnji.

- Uopšteno govoreći, vlasti treba i dalje da se pridržavaju postavljenih fiskalnih ciljeva. Što se tiče politika, potrebno je da nastave sprovoditi mjere iz fiskalnog i finansijskog sektora, kao i strukturalne reforme s ciljem unapređenja poslovne klime - kazao je Parodi i dodao da očekuje da vlasti u Federaciji završe procjenu dva telekoma do septembra ove godine.

Nastavak aranžmana sa MMF-om bio je blokiran jer BiH nije bila ispunila sve uslove iz pisma namjere. Najveća prepreka bilo je neusvajanje seta zakona o akcizama, a ova zakonska rješenja zeleno svjetlo u Parlamentu BiH dobila su tek u drugoj polovini januara. Time je su stvoreni i uslovi za nastavak aranžmana.

Vlasti u BiH su na adresu MMF-a 29. januara uputile i dodatno pismo namjere u kojem su se obavezale da će ubuduće raditi na stvaranju uslova i podsticanju zapošljavanja u privredi i da će istovremeno smanjivati glomazni javni sektor i izdatke za plate zaposlenih u njemu.

Aranžman BiH sa MMF-om vrijedan je 1,07 milijardi KM, a zaključen je u septembru 2016. godine. Od tada je isplaćena samo jedna tranša vrijedna 153,78 miliona KM, od čega je RS pripalo 51,26 miliona, a FBiH 102,52 miliona KM.

Problemi

Iz MMF-a su u dokumentu o prvom progledu na osnovu proširenog aranžmana naveli da su makroekonomski uslovi u BiH ostali stabilni.

- Međutim, otvaranje novih radnih mjesta je bilo limitirano, nezaposlenost je ostala na visokom nivou, posebno među mladima, a približavanje nivou dohotka u zemljama EU je zaustavljeno - saopšteno je iz MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana