Имам подметнуо странице

Aгенције
Имам подметнуо странице

Исламабад - Пакистанска полиција ухапсила је, под сумњом да је подметнуо лажни доказ, имама који је оптужио 11-годишњу ментално заосталу хришћанску дјевојчицу Рифту Масих да је спалила Куран, саопштили су јуче органи реда а пренијеле агенције.

Имам Халид Кишти ухапшен је касно прексиноћ, јер је наводно подметнуо странице Курана у кесу хришћанске дјевојчице, у којој су били спаљени папири и пепео, рекао је полицајац Мунир Џефери.

Девојчица је послије Киштијевих навода оптужена за спаљивање страница Курана, што је у Пакистану озбиљан преступ, који може бити кажњен доживотним затвором.

Случај хришћанске девојчице из Исламабада која је наводно спалила странице свете муслиманске књиге изазвао је контроверзе, како у Пакистану, тако и у иностранству, превасходно због њених година и менталног стања, а такође је подстакао, из страха од одмазде муслиманских сусједа, егзодус стотине хришћана из области у којој је оптужена дјевојчица живјела.

И њен узраст је од почетка био проблематичан: њена породица и неки активисти за људска права навели су да дјевојчица има 11 година, док је медицински тим који је прегледао утврдио да јој је око 14 година, али да њен ментални капацитет не одговара њеном узрасту, што је довело у питање њено ментално стање.

Критичари закона против богохуљења у Пакистану тврде да они могу бити искоришћени за вршење одмазди, а многе пакистанске мањине, укључујући хришћане, живе у страху од евентуалних напада.

Један Пакистанац који је у јулу оптужен за бласфемију, одвучен је из полицијске станице у централном дијелу земље, пребијен на смрт, а послије тога је његово тијело запаљено.

Један хришћански брачни пар је 2010. године осуђен на 25 година затвора због тога што су додирнули Куран неопраним рукама.

Малобројни су они који желе да се позабаве тим експлозивним питањем, након што су двојица уважених политичара, критичари закона против богохуљења, убијени прошле године, пише АП.

Мета насиља

Људи оптужени за богохуљење, чак и кад нису осуђени, често дођу на мету насиља радикалних пакистанских муслимана и бијесне светине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана