Аријел Анри поднио оставку на мјесто премијера Хаитија

Tanjug
Foto: BBC

ПОРТ-О-ПРЕНС - Премијер Хаитија Ариејл Анри поднио је данас на ту функцију, остављајући отворен пут за формирање нове владе у тој карипској земљи, потресеној насиљем банди у којем је од јануара до марта убијено или повријеђено више од 2.500 људи.

Анри је поднио оставку у писму потписаном у Лос Анђелесу, које је данас објавила његова канцеларија, на дан када је савјет који има задатак да изабере новог премијера и кабинет положио заклетву, пренио је АП.                    

Анријев кабинет је у међувремену изабрао министра економије и финансија Мишела Патрика Боасвера за привременог премијера.     

За сада се не зна када ће прелазни савјет изабрати свог привременог премијера.                 

Обраћајући се у препуном кабинету премијера, Боасвер је рекао да је криза на Хаитију предуго трајала и да се земља сада нашла на раскрсници.           

"После два дуга месеца дебате... решење је пронађено“, рекао је Боасвер и истакао да је данас "важан дан у животу наше драге републике".                

Он је прелазни савјет назвао "хаићанским решењем" и пожелео им успех, додајући да верује да је "одлучност ту".               

Прелазни свјет је основан раније данас, а више од мјесец дана након што су карипски лидери најавили његово оснивање након хитног састанка за рјешавање растуће кризе на Хаитију.     

Док је савјет полагало заклетву у Националној палати у Порт-о-Пренсу се чула пуцњава.

Очекује се да ће деветочлани савјет, у којем седам чланова има право гласа, помоћи у утврђивању дневног реда нове владе.    

Он ће именовати и привремену изборну комисију, што је услов прије одржавања избора и успоставиће савјета истиче 7. фебруара 2026. године, када је предвиђено да нови предсједник положи заклетву.    

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана