Лажне пријетње бомбом у три синагоге и музеју у Њујорку

Агенције
Лажне пријетње бомбом у три синагоге и музеју у Њујорку

У најмање три њујоршке синагоге и у један музеј у суботу су стигле пријетње бомбом, али њујоршка полиција је закључила да ниједна пријетња није вјеродостојна, саопштиле су градске власти.

Званичник Менхетна Марк Д. Левин објавио је на свом Икс налогу да су пријетње бомбом упућене синагогама "злочин из мржње и дио растућег тренда инцидената који циљају јеврејске установе", преноси Ројтерс.

- Ово је јасан покушај да се унесе страх у јеврејску заједницу. То се не може прихватити - поручио је Левин.

Од избијања сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе у октобру прошле године, антисемитски инциденти, напади, вандализам и узнемиравања у САД су се више него удвостручили и достигли рекордно висок ниво, наводи се у прошломјесечном извјештају организације Лига против клевете.

Портпарол полиције рекао је да је у суботу примљено неколико пријетњи бомбама, укључујући пријетњу бомбом упућену мејлом Музеју Бруклин и једној синагоги у кварту Бруклин Хајтс, при чему није пронађен никакав доказ о постојању експлозивне направе.

Двије синагоге на Менхетну такође су примиле лажне пријетње бомбом, укључујући пријетњу упућену синагоги на Западној страни због које је полиција евакуисала око 250 људи.

Гувернерка савезне државе Њујорк Кети Хоукул је објавила на свом Икс налогу да државни званичници "активно прате бројне пријетње бомбама синагогама у Њујорку".

- Утврђено је да пријетње нису вјеродостојне. Нећемо толерисати појединце који уносе страх и антисемитизам. Они морају бити одговорни за своје одвратне поступке - поручила је Хоукулова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана