Захарова тврди: НАТО се припрема за потенцијални сукоб са Русијом

Танјуг
Захарова тврди: НАТО се припрема за потенцијални сукоб са Русијом

МОСКВА - Вјежбе НАТО "Стамени бранилац" указују на то да се алијанса припрема за "потенцијални сукоб" са Русијом, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

-Тренутно се у близини граница Русије одвија највећа НАТО вјежба „Стамени бранилац“ - навела је Захарова у саопштењу које је објавило руско Министарство спољних послова.

Она је навела да се према њиховом сценарију, увјежбавају коалиционе акције против Русије коришћењем свих инструмената, укључујући хибридно и конвенционално наоружање.

-Морамо признати да се чланице НАТО озбиљно спремају за „потенцијални сукоб“ са нама, о чему, иначе, отворено говоре високи представници НАТО - истакла је Захарова.

На сјеверу Шведске у четвртак је почела велика НАТО вјежба „Стамени бранилац" у оквиру које се увјежбава подршка америчким јединицама у условима њиховог пребацивања у сјеверни дио Скандинавије.

Америчке јединице пребациваће се из Норвешке преко Шведске у Финску у року од неколико дана.

Сјеверним путевима Шведске кретаће се војне колоне дуге неколико километара, које се састоје од приближно 200 војних возила и 1.600 војника.

Истовремено, Швеђани морају да обезбеде транспорт и безбједност на путу трупа преко Атлантског океана до северног дела Скандинавије.

Вјежбе ''Стамени бранилац'' највећа су војна вјежба од Другог светског рата, у којима учествује око 90.000 војника из земаља чланица НАТО.

"Формула" за Украјину

Марија Захарова оцијенила је да "Формула мира“ украјинског председника Володимира Зеленског треба да се сведе на прекид испоруке оружја са Запада кијевском режиму.

Она је прокоментарисала изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепа Борела да би без испоруке оружја са Запада Украјина капитулирала за двије недјеље.

-Невјероватно признање! Ево цијеле „формуле мира“ за вас - крај западног снабдијевања оружјем кијевског режима -написала је она на свом Телеграм каналу, преноси ТАСС.

Раније је Борел рекао да би сукоб у Украјини могао да се заврши брзо рецимо "пар недјеља“ без западне војне помоћи Кијеву.

-Знам како да завршим рат у Украјини. Могу да завршим рат у Украјини за неколико недјеља само смањењем снабдијевања. Ако прекинем снабдијевање Украјини, Украјина не може да одоли,  мораће да се предају и рат ће се завршити - рекао је Борељ.

Раније је швајцарска предсједница Виола Амхерд саопштила да ће њена земља овог јуна бити домаћин конференције о такозваној украјинској „формули мира“ у љетовалишту Бургеншток у близини Луцерна у централној Швајцарској.

Руска амбасада је потврдила да „швајцарске власти нису послале Русији позив за конференцију у Бургенстоку“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су било какви разговори о Украјини без Русије бесмислени и да су, у ствари, „преговарачки процес без сврхе“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана