Медији: Људи бjеже из Украјине, систем у распаду

Срна
Foto: Танјуг

ЛАВОВ - У Лавовоској области у Украјини на граници са Пољском, настао је прави колапс услијед саобраћајних гужва које чине стотине аутомобила, преноси ТВ канал Обсшћественое, позивајући се на представницу локалног пограничног одреда Александру Кучковску.

 “Тренутно је 760 путничких возила заустављено у редовима на граници са Пољском у Лавовској области”, наводи се у извјештају.

Према извјештајима медија, аутобуси такође чекају у редовима на главним контролним пунктовима. На три пункта окупило се 25 возила.

Разлози гужви нису наведени.

У суботу, 18. маја, у Украјини ступа на снагу закон о јачању мобилизације. Према документу, војни обвезници морају у року од 60 дана да ажурирају своје податке у војном регистру лично или електронски, преноси Б92.

Поред тога, сви мушкарци од 18 до 60 година биће обавезни да са собом понесу војну легитимацију и да је покажу на први захтјев запослених или полиције.

Предвиђене су санкције за дезертере: од новчаних казни до лишења права на управљање аутомобилом и принудног привођења у војну канцеларију преко полиције (у случају непојављивања на позив).

Истовремено, из закона је уклоњено правило о времену демобилизације.

Од 24. фебруара 2022. године у Украјини је на снази војно стање, а сутрадан је шеф кијевског режима потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима између 18 и 60 година забрањено је напуштање земље током ванредног стања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана