Столтенберг: Кина мора да престане да помаже Русији у рату против Украјине

Tanjug
Foto: Gazeta.ru

БЕРЛИН - Кина мора да престане да помаже Русији у рату против Украјине ако жели да има добре односе са Западом, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, оцјенивши да је помоћ Пекинга била ''од виталног значаја'' за руске снаге.

Он је истакао да је Кина највише помогла Русији тако што је Москви омогућила врхунску технологију попут полупроводника, преноси Ројтерс.
    
''Од укупне количине електронике коју Русија увезла, 90 дошло је из Кине и користи за производњу пројектила, тенкова и авиона. Кина такође ради на томе да Русији обезбеди побољшане сателитске могућности и снимање", рекао је Столтенберг.
    
Оцијенио је да Кина не може да има добре односе ''у оба смера''.
    
"Кина каже да жели добре односе са Западом. У исто време, Пекинг наставља да подстиче највећи оружани сукоб у Европи од Другог светског рата'', рекао је Столтенберг.
    
Он је упозорио западне савезнике да не постану зависни од Кине као што су били од Русије.
    
''У прошлости смо направили грешку што смо постали зависни од руске нафте и гаса. Не смемо поновити ту грешку са Кином. Да будемо зависни од њеног новца, њених сировина, њених технологија – зависности нас чине рањивима'', рекао је Столтенберг.
    
Кина је посљедњих година појачала трговинске везе са Русијом, након што су САД против обе земље увеле санкције.
    
У прошлој години кинеско-руска трговина достигла је рекордну размјену од 240 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана