ЕП усвојио резолуцију којом се руски избори осуђују као "нелегитимни"

Tanjug
Foto: X.com

БРИСЕЛ- Европски парламент усвојио је данас резолуцију којом се осуђују, како се наводи, нелегитимни предсједнички избори у Русији и на "руским окупираним територијама у Украјини", одржани од 15. до 17. марта 2024. године.

Посланици Европског парламента позивају земље чланице ЕУ и међународну заједницу да не признају исход избора као легитиман, јер су, како наводе, одржани на незаконито окупираним територијама Украјине и унутар Русије, и "нису били ни слободни ни поштени".
    
"Овај фарсични наступ руских власти имао је једини циљ да створи привид изборног легитимитета за Владимира Путина, његову политику немилосрдне домаће репресије и, пре свега, за агресорски рат против Украјине", наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕП.
    
Такође се изражава жаљење што је премијер Мађарске Виктор Орбан одлучио да одступи од ЕУ и честита Владимиру Путину на "лажном реизбору".
    
"Парламент позива државе чланице да ограниче односе са Путином на питања неопходна за регионални мир, као и хуманитарне сврхе и сврхе људских права, на пример, размену затвореника, повратак деце депортоване из Украјине или позивање на ослобађање политичких затвореника", стоји у саопштењу.
    
Додаје се да ЕУ треба да искаже пуну солидарност са руским цивилним друштвом и да санкционише починиоце кршења људских права. 
    
"Посланици Европског парламента позивају ЕУ и државе чланице да наставе да активно подржавају независне руске организације цивилног друштва, независне медије и браниоце људских права и да се активно ангажују и нуде подршку руској демократској опозицији", закључује се у саопштењу.
    
Резолуција је усвојена са 493 гласа за, 11 против и 18 уздржаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана