CNN: Блинкен у посјети Кини, разговараће о кинеској подршци Русији

Tanjug
Foto: U.S. State Department photo

ПЕКИНГ - Амерички државни секретар Ентони Блинкен борави у посјети Кини гд‌је се очекује да ће упутити снажно упозорење кинеским лидерима о подршци те земље напорима Русије да повећа производњу оружја, јавља CNN.

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена упозорава на подршку Кине док Русија повећава напоре у производњи оружја, а Вашингтон тврди да је подршка из Пекинга омогућила Москви да настави рат у Украјини.    

''Видимо да Кина дели машинске алате, полупроводнике и друге предмете двоструке намене који су помогли Русији да обнови своју одбрамбену индустријску базу, коју је санкције и контрола извоза требало да ослабе“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Италији прошле недjеље.    

Како наводи CNN, Блинкен ће у Пекингу упозорити да Русија наводно не угрожава само украјинску, већ безбједност цијеле Европе.    

''Кина не може да тврди да жели добре односе са Европом и да истовремено подстиче највећу претњу континенту од краја Хладног рата'', рекао је Блинкен.  

Портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је у понедељак да ''smatramo да Кина може више да уради, и увијек смо јасно стављали до знања да смо вољни и способни да предузмемо акције ако је потребно."   

Упркос пријетњама, званичник кинеског министарства спољних послова је у уторак наговестио да је мало вјероватно да ће Пекинг одустати од подршке Москви, упозоравајући САД да ''не омаловажавају нормалне међудржавне односе“ и позивајући Вашингтон да укине санкције о кинеским ентитетима.   

''Украјинско питање није питање између Кине и Сједињених Држава и Вашингтон не би требало да га претвара у питање између Кине и САД“, поручио је званичник кинеског Министарства одбране.    

Он је нагласио да и даље постоје ''негативни фактори'' у односу Вашингтона и Пекинга, иако су се односи две земље побољшали од састанка кинеског предсједника Си Ђинпинга и Бајдена у новембру.   

Званичник кинеског министарства спољних послова оптужио је САД да су ''опседнуте присиљавањем својих савезника да формирају анти-кинеску групу“ и да у Јужном кинеском мору 'seju раздор између Кине и Асоцијације нација југоисточне Азије''.   

Званичник Стејт департмента рекао је да ће Блинкен у Кини разговарати и о ситуацији на Тајвану и Блиском истоку, а очекује се да ће изразити забринутост због напора Кине да ојача свој нуклеарни арсенал, као и случајева Американаца који су били спријечени да напусте Кину због забране изласка или оних за које је Стејт департмент сматрао да су незаконито притворени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана