Потпаролка Стејт департмента поднијела оставку због рата у Гази

Танјуг
Потпаролка Стејт департмента поднијела оставку због рата у Гази

ВАШИНГТОН- Потпаролка Стејт департмента на арапском језику Хала Рарит поднела је оставку због противљења политици Вашингтона у вези за рат у Гази, што је најмање трећа оставка у Стејт департменту из истог разлога.

Рарит је такође била замјеница директора регионалног медијског центра у Дубаију и придружила се Стејт департменту прие скоро двије деценије као службеница за политичка и људска права, наведено је на сајту Стејт департмента.

-Поднијела сам оставку у априлу након 18 година рада због тога што се противим политици САД у Гази -написала је Рарит да платформи ЛинкедИн.

Потпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је да Стејт департмент има канале поводом којих запослени могу да изразе мишљење када се противе с политиком владе, преноси Ројтерс.

Скоро мјесец дана раније, Анел Шилајн из бироа за људска права Стејт департмента објавила је своју оставку, а званичник Џош Пол поднио је оставку у октобру.

Високи званичник у Министарству образовања САД, Тарик Хабаш, који је Палестинац-Американац, одступио је са позиције у јануару.

Сједињене Државе налазе се под све већим критикама на међународном нивоу и од група за људска права због подршке Вашингтона Израелу.

У новембру је више од 1.000 званичника у Агенцији САД за међународни развој (УСАИД), која је дио Стејт департмента, потписало отворено писмо у којем се позива на хитан прекид ватре.

Рат у Гази је такође изазвао јавни дискурс и антиратне демонстрације широм САД, најважнијег савезника Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана