Potparolka Stejt departmenta podnijela ostavku zbog rata u Gazi

Tanjug
Potparolka Stejt departmenta podnijela ostavku zbog rata u Gazi

VAŠINGTON- Potparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku Hala Rarit podnela je ostavku zbog protivljenja politici Vašingtona u vezi za rat u Gazi, što je najmanje treća ostavka u Stejt departmentu iz istog razloga.

Rarit je takođe bila zamjenica direktora regionalnog medijskog centra u Dubaiju i pridružila se Stejt departmentu prie skoro dvije decenije kao službenica za politička i ljudska prava, navedeno je na sajtu Stejt departmenta.

-Podnijela sam ostavku u aprilu nakon 18 godina rada zbog toga što se protivim politici SAD u Gazi -napisala je Rarit da platformi LinkedIn.

Potparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Stejt department ima kanale povodom kojih zaposleni mogu da izraze mišljenje kada se protive s politikom vlade, prenosi Rojters.

Skoro mjesec dana ranije, Anel Šilajn iz biroa za ljudska prava Stejt departmenta objavila je svoju ostavku, a zvaničnik Džoš Pol podnio je ostavku u oktobru.

Visoki zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja SAD, Tarik Habaš, koji je Palestinac-Amerikanac, odstupio je sa pozicije u januaru.

Sjedinjene Države nalaze se pod sve većim kritikama na međunarodnom nivou i od grupa za ljudska prava zbog podrške Vašingtona Izraelu.

U novembru je više od 1.000 zvaničnika u Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID), koja je dio Stejt departmenta, potpisalo otvoreno pismo u kojem se poziva na hitan prekid vatre.

Rat u Gazi je takođe izazvao javni diskurs i antiratne demonstracije širom SAD, najvažnijeg saveznika Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana