IDF одбацио оптужбе о масовним гробницама у Појасу Газе

Танјуг
IDF одбацио оптужбе о масовним гробницама у Појасу Газе

ТЕЛ АВИВ - Израелска војска одбацила је данас оптужбе да су њене снаге сахраниле стотине Палестинаца у масовне гробнице у Појасу Газе и саопштила да су овакве тврдње "потпуно лажне".

Саопштење Израелских одбрамбених снага (IDF) је објављено неколико сати након што су тимови цивилне одбране Газе објавили резултате истраге о масовним гробницама у болници Насер у Кан Јунису на југу Газе, гдје су наводно открили знаке погубљења и људе који су били живи закопани, наводи Ал Џазира.

У саопштењу, израелска војска каже да су, док су њене снаге биле на терену у Кан Јунису, ''тijела која су Палестинци закопали у области болнице Насер прегледана у оквиру напора да се лоцирају киднаповани и нестали људи“.

IDF је нагласио да је процес испитивања тела обављен ''организовано, уз очување достојанства покојника“.

У случају да откривена тијела нису била идентификована као тела несталих Израелаца, војска их је ''вратила на мјесто'', тврди IDF.

Даље се тврди да су војне активности које су се спроводиле у болници обављене ''без штете болници, пацијентима и медицинском особљу“, али према тврдњама Палестинске цивилне одбране међу онима који су извучени из гробница су биле жене, деца, пацијенти, као и медицинско особље.

Равина Шамдасани, портпаролка Канцеларије УН за људска права, саопштила је да су нека тијела пронађена у болници у Кан Јунису ''пронађена са везаним рукама и без одјеће“.

Члан Палестинске цивилне одбране Мохамед Ал-Могијер рекао је да је његов тим спреман да припреми извештај за независну истрагу масовних гробница, док расту позиви за независну истрагу од стране УН и група за људска права.

Тим палестинске Цивилне одбране позвао је раније данас Уједињене нације да истраже масовне гробнице Палестинаца у болницама у Појасу Газе у којима је до сада откривено готово 400 тијела након што су израелске снаге напустиле болничке комплексе, наводећи да је ријеч о ратним злочинима.

Чланови тима палестинске цивилне одбране тврдили су на конференцији за новинаре да је било случајева да су израелске снаге стријељале пацијенте док су они били подвргнути операцијама у болници Насер у Кан Јунису на југу Појаса Газе.

Палестински тим оптужио је Израел за сахрањивање више тијела у болници Насер у пластичним кесама на дубини од три метра, гдје су се брзо распадалада би се прикрили докази о "злочинима", укључујући мучење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана