Imam podmetnuo stranice

Agencije
Imam podmetnuo stranice

Islamabad - Pakistanska policija uhapsila je, pod sumnjom da je podmetnuo lažni dokaz, imama koji je optužio 11-godišnju mentalno zaostalu hrišćansku djevojčicu Riftu Masih da je spalila Kuran, saopštili su juče organi reda a prenijele agencije.

Imam Halid Kišti uhapšen je kasno preksinoć, jer je navodno podmetnuo stranice Kurana u kesu hrišćanske djevojčice, u kojoj su bili spaljeni papiri i pepeo, rekao je policajac Munir Džeferi.

Devojčica je poslije Kištijevih navoda optužena za spaljivanje stranica Kurana, što je u Pakistanu ozbiljan prestup, koji može biti kažnjen doživotnim zatvorom.

Slučaj hrišćanske devojčice iz Islamabada koja je navodno spalila stranice svete muslimanske knjige izazvao je kontroverze, kako u Pakistanu, tako i u inostranstvu, prevashodno zbog njenih godina i mentalnog stanja, a takođe je podstakao, iz straha od odmazde muslimanskih susjeda, egzodus stotine hrišćana iz oblasti u kojoj je optužena djevojčica živjela.

I njen uzrast je od početka bio problematičan: njena porodica i neki aktivisti za ljudska prava naveli su da djevojčica ima 11 godina, dok je medicinski tim koji je pregledao utvrdio da joj je oko 14 godina, ali da njen mentalni kapacitet ne odgovara njenom uzrastu, što je dovelo u pitanje njeno mentalno stanje.

Kritičari zakona protiv bogohuljenja u Pakistanu tvrde da oni mogu biti iskorišćeni za vršenje odmazdi, a mnoge pakistanske manjine, uključujući hrišćane, žive u strahu od eventualnih napada.

Jedan Pakistanac koji je u julu optužen za blasfemiju, odvučen je iz policijske stanice u centralnom dijelu zemlje, prebijen na smrt, a poslije toga je njegovo tijelo zapaljeno.

Jedan hrišćanski bračni par je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog toga što su dodirnuli Kuran neopranim rukama.

Malobrojni su oni koji žele da se pozabave tim eksplozivnim pitanjem, nakon što su dvojica uvaženih političara, kritičari zakona protiv bogohuljenja, ubijeni prošle godine, piše AP.

Meta nasilja

Ljudi optuženi za bogohuljenje, čak i kad nisu osuđeni, često dođu na metu nasilja radikalnih pakistanskih muslimana i bijesne svetine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana