Оперисани коњи Краљевске коњичке гарде који су јурили улицама Лондона

ГС
Оперисани коњи Краљевске коњичке гарде који су јурили улицама Лондона

ЛОНДОН  - Два од пет коња, који су се отели војницима Краљевске коњичке граде и сатима јурили Лондоном, оперисана су.

Ветеринари су описали операцију над бијелим коњем, који се види на снимцима на друштвеним мрежама како крвав јури британском престоницом, као „изузетно тешку“, пише РТС.

Четири особе повријеђене су у центру Лондона пошто су се коњи Краљевске гарде отели контроли.

Британска армија потврдила је да је пет коња, током редовне јутарње вјежбе, збацило четири јахача, отело се контроли и одјурило у различитим правцима.

Један војник је био задужен за два коња, прецизира Гарда. Тројица војника су хоспитализована, али нису животно угрожени. Четврта повријеђена особа је бициклиста, кога је са возила оборио коњ у пуном галопу.

Гарда потврђује да ће три неповријеђена коња бити враћена у службу послије додатне обуке и тренинга.

Судбина два поврухеђена коња није извхесна. Грађани Британије већ потписују петицију тражећи да буду збринути.

Највеће добротворно друштво за коње у Великој Британији обећава да ће за њих наћи мјеста у свом прихватилишту уколико то буде потребно.

Ник де Бровер из „Труста за коње“ истиче да се та организација деценијама бави прихватом пензионисаних гардијских коња, али и упозорава да је препрано рећи да ће поврухеђени коњи бити аутоматски повучени из службе.

Коње, који су иначе обучени да мирно стоје током свих краљевских церемонија, испаљивања почасних плотуна и надлета британске Краљевске авијације, наводно су уплашили звуци са градилишта недалеко од Бакингемске палате и њихових штала у касарни у Хајд Парку.

Ник де Бовер објашњава да је инцидент на градилишту морао да буде драматичан да би у тој мери уплашио коње.

Он објашњава да су коњи обучени да се врате у касарну, те да девет километара дуг галоп два коња све до источног Лондона указује да су били на смрт преплашени.

-Коњи бјеже махнито са мјеста где им је живот угрожен - наглашава он.

Детаљи бијега

Зна се да је један од коња јурио улицом дуж ограде Бакингемске палате и збацио јахача када се сударио са возилом. То је и први коњ који је враћен у шталу.

Другог су грађани смирили недалеко од жељезничке станице Викторија пошто је ударио у шофершајбну аутобуса и био видно уплашен.

Постоји и видео снимак тог догађаја.

Није јасно шта се догодило са трећим коњем, који је јурио ка југозападу, те се претпоставља да се сам вратио у шталу.

Но, најдаље су стигла два коња, која су у пуном галопу јурила дуж сјеверне обале Темзе ка истоку Лондона.

Драматични снимци на друштвеним мрежама збиљежили су галоп вранца и повријеђеног и крвавог бијелог коња. Они су се у паници сударали са возилима и саобраћајним знацима.

Зауздани су тек девет километара источно од Бакингемске палате у источно-лондонској четврти Лајмхаус.

Инспектор полиције града Лондона Мајлс Хилбери издао је том поводом саопштење у којем хвали „храбру акцију“ полицајаца из екипе за надзор путева.

-Полицајци Луси Ховс и Данијел Мекоувн рискирали су сопствену безбједност да би указали прву помоћ уплашеним и узнемиреним коњима. Одржавали су коње мирнима све док није стигла ветеринарска екипа. Полицајци Брет Данијелс и Крис Вилсон су потом регулисали саобраћај у изузетно прометној улици и тиме омогућили Робу Рауну и Шону Гурнију да на мотоциклима прокрче пут за коњовоце, који су коње смјестили у посебно возило за превоз. Они су им обезбиједили и пратњу назад до касарне гдје им је указана хитна помоћ - стоји у саопштењу полиције.

Грађани су у међувремену објавили огромну количину материјала о бијегу коња Краљевске гарде на друштвеним мрежама.

Многи Лондонци су мислили да је ријеч о снимању филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана