Operisani konji Kraljevske konjičke garde koji su jurili ulicama Londona

GS
Operisani konji Kraljevske konjičke garde koji su jurili ulicama Londona

LONDON  - Dva od pet konja, koji su se oteli vojnicima Kraljevske konjičke grade i satima jurili Londonom, operisana su.

Veterinari su opisali operaciju nad bijelim konjem, koji se vidi na snimcima na društvenim mrežama kako krvav juri britanskom prestonicom, kao „izuzetno tešku“, piše RTS.

Četiri osobe povrijeđene su u centru Londona pošto su se konji Kraljevske garde oteli kontroli.

Britanska armija potvrdila je da je pet konja, tokom redovne jutarnje vježbe, zbacilo četiri jahača, otelo se kontroli i odjurilo u različitim pravcima.

Jedan vojnik je bio zadužen za dva konja, precizira Garda. Trojica vojnika su hospitalizovana, ali nisu životno ugroženi. Četvrta povrijeđena osoba je biciklista, koga je sa vozila oborio konj u punom galopu.

Garda potvrđuje da će tri nepovrijeđena konja biti vraćena u službu poslije dodatne obuke i treninga.

Sudbina dva povruheđena konja nije izvhesna. Građani Britanije već potpisuju peticiju tražeći da budu zbrinuti.

Najveće dobrotvorno društvo za konje u Velikoj Britaniji obećava da će za njih naći mjesta u svom prihvatilištu ukoliko to bude potrebno.

Nik de Brover iz „Trusta za konje“ ističe da se ta organizacija decenijama bavi prihvatom penzionisanih gardijskih konja, ali i upozorava da je preprano reći da će povruheđeni konji biti automatski povučeni iz službe.

Konje, koji su inače obučeni da mirno stoje tokom svih kraljevskih ceremonija, ispaljivanja počasnih plotuna i nadleta britanske Kraljevske avijacije, navodno su uplašili zvuci sa gradilišta nedaleko od Bakingemske palate i njihovih štala u kasarni u Hajd Parku.

Nik de Bover objašnjava da je incident na gradilištu morao da bude dramatičan da bi u toj meri uplašio konje.

On objašnjava da su konji obučeni da se vrate u kasarnu, te da devet kilometara dug galop dva konja sve do istočnog Londona ukazuje da su bili na smrt preplašeni.

-Konji bježe mahnito sa mjesta gde im je život ugrožen - naglašava on.

Detalji bijega

Zna se da je jedan od konja jurio ulicom duž ograde Bakingemske palate i zbacio jahača kada se sudario sa vozilom. To je i prvi konj koji je vraćen u štalu.

Drugog su građani smirili nedaleko od željezničke stanice Viktorija pošto je udario u šoferšajbnu autobusa i bio vidno uplašen.

Postoji i video snimak tog događaja.

Nije jasno šta se dogodilo sa trećim konjem, koji je jurio ka jugozapadu, te se pretpostavlja da se sam vratio u štalu.

No, najdalje su stigla dva konja, koja su u punom galopu jurila duž sjeverne obale Temze ka istoku Londona.

Dramatični snimci na društvenim mrežama zbilježili su galop vranca i povrijeđenog i krvavog bijelog konja. Oni su se u panici sudarali sa vozilima i saobraćajnim znacima.

Zauzdani su tek devet kilometara istočno od Bakingemske palate u istočno-londonskoj četvrti Lajmhaus.

Inspektor policije grada Londona Majls Hilberi izdao je tom povodom saopštenje u kojem hvali „hrabru akciju“ policajaca iz ekipe za nadzor puteva.

-Policajci Lusi Hovs i Danijel Mekouvn riskirali su sopstvenu bezbjednost da bi ukazali prvu pomoć uplašenim i uznemirenim konjima. Održavali su konje mirnima sve dok nije stigla veterinarska ekipa. Policajci Bret Danijels i Kris Vilson su potom regulisali saobraćaj u izuzetno prometnoj ulici i time omogućili Robu Raunu i Šonu Gurniju da na motociklima prokrče put za konjovoce, koji su konje smjestili u posebno vozilo za prevoz. Oni su im obezbijedili i pratnju nazad do kasarne gdje im je ukazana hitna pomoć - stoji u saopštenju policije.

Građani su u međuvremenu objavili ogromnu količinu materijala o bijegu konja Kraljevske garde na društvenim mrežama.

Mnogi Londonci su mislili da je riječ o snimanju filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana