Традиција под ведрим небом Требињa обојена звуцима џеза

Р. Ми.
Традиција под ведрим небом Требињa обојена звуцима џеза

Требиње - Етно-група "Ива" из Добоја одржала је, као и обично, оригиналан концерт, овај пут на платоу испред Културног центра у Требињу.

На репертоару једанаесточланог музичког састава нашла су се вокална и вокално-инструментална дјела народне музике, која су извели у модерном аранжману - у стилу етно-џез-фјужна, али и дјела из српске црквене и духовне баштине.

Умјетнички руководилац групе и професор музике на Академији умјетности у Бањалуци Саша Павловић истакао је да је "Ива" свој рад почела са мисијом да сакупља и баштини оригинално традиционално пјевање, да би се посљедњих година упустили у креативну авантуру интерпретације музичке традиције, комбинујући је са "цитатима" џез стандарда, умјетничке музике и других модерних праваца.

- А што се тиче српске традиције, имамо сјајне пјесме. Имамо толико мелодија да не треба да компонујемо наредних двјеста година. Толико је наш народ већ искомпоновао - истиче Павловић.

Павловић додаје да је од оснивања састава циљ њиховог музичког ангажмана био оживљавање заборављених пјесама наше фолклорне или духовне баштине, због чега на концертима "Иве" публика ријетко може да пјева заједно са бендом.

Уочи концерта на платоу испред Културног центра приређен је и програм "Трг пјесника", а своје стихове на требињској поетској сцени под отвореним небом казивао је пјесник Бранислав Зубовић из Врбаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана