Tradicija pod vedrim nebom Trebinja obojena zvucima džeza

R. Mi.
Tradicija pod vedrim nebom Trebinja obojena zvucima džeza

Trebinje - Etno-grupa "Iva" iz Doboja održala je, kao i obično, originalan koncert, ovaj put na platou ispred Kulturnog centra u Trebinju.

Na repertoaru jedanaestočlanog muzičkog sastava našla su se vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike, koja su izveli u modernom aranžmanu - u stilu etno-džez-fjužna, ali i djela iz srpske crkvene i duhovne baštine.

Umjetnički rukovodilac grupe i profesor muzike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Saša Pavlović istakao je da je "Iva" svoj rad počela sa misijom da sakuplja i baštini originalno tradicionalno pjevanje, da bi se posljednjih godina upustili u kreativnu avanturu interpretacije muzičke tradicije, kombinujući je sa "citatima" džez standarda, umjetničke muzike i drugih modernih pravaca.

- A što se tiče srpske tradicije, imamo sjajne pjesme. Imamo toliko melodija da ne treba da komponujemo narednih dvjesta godina. Toliko je naš narod već iskomponovao - ističe Pavlović.

Pavlović dodaje da je od osnivanja sastava cilj njihovog muzičkog angažmana bio oživljavanje zaboravljenih pjesama naše folklorne ili duhovne baštine, zbog čega na koncertima "Ive" publika rijetko može da pjeva zajedno sa bendom.

Uoči koncerta na platou ispred Kulturnog centra priređen je i program "Trg pjesnika", a svoje stihove na trebinjskoj poetskoj sceni pod otvorenim nebom kazivao je pjesnik Branislav Zubović iz Vrbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana