Дани хорске музике у Бијељини

Миланка Митрић
Дани хорске музике у Бијељини

Бијељина - У Центру за културу Семберија од 10. до 14. маја биће одржан 17. хорски фестивал “Мајске музичке свечаности”. На овогодишњем фестивалу учествоваће више од 30 хорских ансамбала, који ће се такмичити у седам такмичарских категорија.

Учесници фестивала су мјешовити и мјешовити камерни хорови, хорови који изводе православну духовну музику, женски хорови, мушки хорови, дјечији хорови и фолклорни ансамбли са традиционалном музиком, а у склопу фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача.

- Ове године очекујемо 30 хорова, и то из Турске, Хрватске, Србије, Републике Српске, ФБиХ и Словеније, који ће у четири дана, кроз ревијалне и такмичарске наступе, приказати своје програме. Фестивал почиње свечаним концертом у четвртак, 10. маја, у 20 часова, на којем ће традиционално наступити хор “Србадија” - рекао је Стеван Чукић, портпарол фестивала.

У оквиру фестивала у петак, 11. маја, наступиће многобројни хорови из иностранства и одржати “Концерт пријатељства”. Субота и недјеља су традиционално резервисане за такмичење хорова по категоријама.

- У суботу нас очекују такмичења дјечјих, женских и мушких хорова и ансамбала са традиционалном музиком. Навече од 19 часова је проглашење резултата првог такмичарског дана и концерт хорова побједника. Прије тог проглашења, имаћемо занимљив наступ једног тамбурашког оркестра из Хрватске. Недјеља је традиционално резервисана за такмичење мјешовитих и мјешовитих камерних хорова, као и категорију православне духовне музике, која ће најприје почети од 11.30 часова у цркви Светог Ђорђа, а затим се садржаји настављају у Центру за културу. Увече од 19 часова је поново проглашење побједника другог такмичарског дана и концерт хорова побједника - појаснио је Чукић.

Захваљујући изузетно запаженим резултатима у Барселони, остварили су контакте са многим хоровима из иностранства, али и из окружења.

  • Оно што можемо истаћи је да је организација овог фестивала протекла јако добро. Радује нас што се на фестивалу појављују нови хорови и што су то хорови из иностранства, захваљујући нашем изузетно запаженом наступу и резултату у Барселони, гдје смо с њима остварили контакте. Затим, ту је доста хорова из окружења, који су за наш фестивал чули управо од наших претходних учесника. Просто, због добре организације, доброг пријема и лијепог времена које имају у Бијељини, желе поново да дођу - додао је Чукић.

Жири на фестивалу

Ми смо се и ове године потрудили да хорове оцјењује вишечлани жири, у чијем ће саставу бити: професор др Десанка Тракиловић, проф. др Јелена Милићевић-Тракиловић, Младен Матовић, Саша Павловић, Халум Болаз из Турске, Драгана Чичевић, Игор Сарајлић и други, казао је Чукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана